« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
od kuda novac?

Sindikalni 'BMW' skandal

Sindikati kupili zemljište vrijedno 14 milijuna kuna iz vlastite štednje

(CROPIX)
Više o

Vilim Ribić

,

sindikalni skandal

,

kupovina zemljišta sindikat

Tri sindikata javnih službi kupila su zemljište u središtu Zagreba vrijedno 14,1 milijun kuna kako bi na njemu izgradila Sindikalni dom, i to sredstvima iz vlastite štednje, ustvrdili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

U povodu napisa u nekim medijima o kupnji zemljišta u Ulici Florijana Andrašeca, sindikalci su danas izvijestili da su u kupnji sudjelovali Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Sindikat hrvatskih učitelja, a nadaju se da će im se priključiti Nezavisni sindikat srednjih škola i Sindikat djelatnika socijalne skrbi.

Radi se o investiciji u zemljište s gotovim projektom za poslovnu zgradu i građevinskom dozvolom za objekt površine 5600 četvornih metara, s tri kata ispod i osam katova iznad površine zemlje.

Kupovina je obavljena krajem prošle godine, a sa svime je upoznato članstvo naših sindikata koji su na svojim upravnim tijelima još prije nekoliko godina donijeli odluke o kupovini ili izgradnji poslovnih prostora za potrebe sindikata, rekli su sindikalni čelnici.

Sindikat znanosti donio je još 2006. odluku o tome, a tri godine smo tražili prihvatljivo rješenje, pa kako nismo mogli pronaći odgovarajući prostor u Zagrebu čija bi cijena bila ispod 3000 eura po četvornom metru, odlučili smo se na izgradnju nove zgrade, istaknuo je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

'Novci za taj pothvat namaknuti su isključivo iz štednje koja je započela još 1993. osnivanjem sindikalnog fonda za investicije. Samo inicijalna sredstva su uzeta iz članarine, a potom je taj iznos kroz 16 godina oplođivan kroz oročenu štednju i ulaganja u fondove, ali bez rizičnih investicija'Ribić

Novci za taj pothvat namaknuti su isključivo iz štednje koja je započela još 1993. osnivanjem sindikalnog fonda za investicije. Samo inicijalna sredstva su uzeta iz članarine, a potom je taj iznos kroz 16 godina oplođivan kroz oročenu štednju i ulaganja u fondove, ali bez rizičnih investicija, kaže Ribić.

Sindikati su predvidjeli sve mogućnosti, pa i da se izgradnja ne realizira, te će u svakom slučaju biti na dobitku jer na kraju mogu ponovno prodati to zemljište koje će s godinama samo dobiti na vrijednosti.

Financijsku konstrukciju cijelog projekta nisu zatvorili jer tek moraju raspisati natječaj za izvođača radova, ali unaprijed znaju da će ih to stajati 30 posto manje nego da su kupili izgrađeni objekt jer neće morati plaćati građevinsku maržu.

S time nismo dosad izlazili u javnost jer još nije sigurno da će projekt uspjeti, a htjeli smo se pohvaliti tek kada imamo nešto konkretno, tj. kada počne izgradnja, dodaje Ribić.

Informacija o sindikalnom zemljištu puštena je u javnost upravo sada jer smo trenutno u socijalnom sporu s vladom i pripremamo prosvjedne akcije, pa se oko toga želi proizvesti senzacija, smatra predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara Zdenka Gizdić.

Trošenje sindikalnog novca na izgradnju Sindikalnog doma nije isto što i kupnja blindiranog BMW-a za premijera ili izgradnja Pelješkog mosta.

U našem slučaju radi se o investiranju vlastitih sredstava, a ne novca poreznih obveznika, za rješavanje potreba našega članstva. U slučaju BMW-a radi se o trošenju proračunskih sredstava za luksuz, a kod Pelješkog mosta o trošenju sredstava poreznih obveznika u vrijeme krize za investiciju koja nije isplativa, kažu sindikalci. (hina/metro-portal)

06.04.2009. 14:17:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh