« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SRCE

CARNet se odvojio od Studentskog računalnog centra

Nakon godina pod okriljem te organizacije CARNet kreće samostalno dalje

Više o

srce

,

CARNet

,

studentska mreža

Sveučilišni računski centar (Srce) od jučer, nakon 18 godina prestaje operativno brinuti za izgradnju i održavanje Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, na temelju odluke uprave CARNeta, priopćeno je iz Sveučilišnog računskog centra.

Srce je od samog osnivanja 1971. i prvih povezivanja terminala na "mainframe" računala počelo obavljati ulogu mrežnog operativnog centra sustava znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj.

Nakon prvih mrežnih sustava (terminalskih mreža) ostvarenih preko iznajmljenih analognih vodova i aktivnog sudjelovanja Srca u europskim projektima umrežavanja tijekom 80-ih godina, početkom 90-ih dolazi do novih iskoraka u mrežnom povezivanju.

U Srcu je 1990. uspostavljen čvor BITNET mreže, putem koje se hrvatski znanstvenici povezuju sa svojim kolegama u svijetu.

Početkom 90-tih, na poticaj Ministarstva znanosti i tehnologije RH, počela je realizacija nacionalnog projekta kojemu je za cilj bila implementacija internetskog protokola u povezivanju visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj.

Taj projekt je nosio ime Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet. Srce je sudjelovalo u osmišljavanju koncepta i operativno je obavilo provedbu cijelog projekta.

U studenom 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna internetska veza između čvora u Srcu i Austrije. U razdoblju od 1992. do 1994. izvršeno je povezivanje svih sveučilišnih centara i ustanova na jedinstvenu nacionalnu mrežu, utemeljenu na IP protokolu.

Za potrebe te mreže dobiven je od kolega iz USA set IP klasa i AS broj a nakon uspostave RIPE (Europski Regionalni Internet Registry) zatražen i dobiven još jedan set IP klasa koji i danas određuju CARNet mrežni oblak u internetskom svijetu.

Za potrebe Hrvatske Srce je početkom 1993. obavilo registraciju vršne internetske .hr domene.

Od samog nastanka pa sve do danas Srce je uspješno obavljalo poslove mrežnog operativnog centra (Network Opeartions Center - NOC) CARNetove mreže. Nakon što je 1995. odlukom hrvatske Vlade CARNet postao samostalna ustanova, poslove NOC-a, kao i mnoge druge poslove za potrebe CARNeta, Srce je obavljalo na temelju međusobnih ugovora.

Srce je aktivno sudjelovalo u svim dosadašnjim tehnološkim iskoracima CARNetove mreže, počevši od prvih koraka koji su ostvareni na prijenosnim kapacitetima tadašnjeg HPT-a, preko projektiranja i izgradnje okosnice mreže utemeljene na ATM tehnologijama (1995.) pa sve do zadnjeg iskoraka 2004., kada je izgrađena gigabitna okosnica današnje CARNetove mreže.

U Srcu se i dalje nalazi čvor međunarodne paneuropske mreže GEANT, putem kojeg se CARNet povezuje na tu značajnu infrastrukturu, a dogovoren je i nastavak sudjelovanja stručnjaka Srca u razvojnim radnim skupinama projekta GÉANT 3.

Srce je kolegama iz CARNeta poželjeli uspješno preuzimanje brige za svakodnevno funkcioniranje zajedničke mreže, koja predstavlja temeljnu infrastrukturu sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 10:40:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh