« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
sukob interesa

Šimonović smjenjuje šeficu suda?

Ministar će iskoristiti sve svoje ovlasti nakon procjene rezultata istrage o slučaju Žužić koja treba biti gotova do ponedjeljka

(Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Ivan Šimonović

,

afera žužić

,

ministar šimonović

,

smjena sutkinje

,

sutkinja irena kvaternik

Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, zatražio je danas ispitivanje svih činjenica vezanih uz slučaj navodnog sukoba interesa velikogoričke općinske sutkinje Vesne Žužić kojoj je dodijeljeno vođenje sudskog spora povezanog s Poljoprivrednom stanicom d.o.o., čiji je član Uprave i direktor njen suprug poduzetnik Željko Žužić.

Nakon sjednice Vlade ministar je potvrdio da je Općinski sud u Velikoj Gorici odbio zahtjev općinskog državnog odvjetništva za izuzećem sutkinje Žužić zbog sukoba interesa te najavio da će najkasnije u ponedjeljak donijeti odluke o eventualnim stegovnim mjerama.

"Svi činjenični navodi ovog slučaja se provjeravaju", kazao je, istaknuvši da je za taj slučaj saznao danas te da je odmah zatražio izvješće vršiteljice dužnosti predsjednice Općinskog suda u Velikoj Gorici Irene Kvaternik. Dodao je da je u kontaktu i s predsjednicima Županijskog suda u Velikoj Gorici i Vrhovnog suda.

"Kad se utvrde sve činjenice, a to neće biti kasnije od ponedjeljka, odlučit će se o praktičnim koracima", rekao je Šimonović.

Objasnio je kako postoje odredbe parničnog postupka koje se odnose na izuzeće, a prema sadašnjim saznanjima, rekao je, radi se o situaciji gdje suprug sutkinje Žužić nije formalno stranka u postupku, "ali jest bio posjednik zemlje o kojoj se radilo".

"Za sada bih se zaustavio na komentaru da treba slijediti slovo, ali i duh zakona", rekao je Šimonović i ponovio da bi, što se njegovih ovlasti tiče, u ponedjeljak trebao odlučivati postoje li razlozi za razrješenje vršiteljice dužnosti predsjednice velikogoričkog Općinskog suda.

Dodao je da je širok krug onih koji će ocijeniti radi li se o situaciji u kojoj treba pokretati stegovni postupak. "Taj krug uključuje Županijski sud, Vrhovni sud, pa tek na koncu ministra pravosuđa", rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Vršiteljica dužnosti predsjednice velikogoričkog suda priopćila je danas da je riječ o predmetu u kojemu država tuži trojicu građana radi utvrđivanja prava vlasništva i izdavanja tabularne isprave na nekretninu, odnosno oranicu Vulica.

Do veljače ove godine predmet je vodila sutkinja koja je imenovana sucem za mladež, pa je slučaj dodijeljen sutkinji Žužić. Općinskog državno odvjetništvo tražilo je njezino izuzeće uz obrazloženje da je Poljoprivredna stanica d.o.o. u vlasništvu njezinog supruga te da je ta tvrtka u katastarskom operatu upisana kao posjednik dijela utuženih nekretnina.

Vršiteljica dužnosti predsjednice suda kaže da je krajem svibnja odbila taj zahtjev jer je "utvrđeno da Poljoprivredna stanica d.o.o. nije stranka u navedenom parničnom predmetu, niti se pojavljuje kao umješač na bilo kojoj strani". (hina/metro-portal)

09.10.2009. 20:50:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh