« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEW YORK

Šimonović prisegnuo na dužnost pomoćnika Ban Ki-moona

Šimonović je bio veleposlanik RH pri UN-u od 1997. do 2002., te u zadnjoj godini mandata predsjednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC)

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

ljudska prava

,

Ivan Šimonović

,

Navi Pillay

,

prisega

,

Sue Brayne

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović u ponedeljak je prisegnuo na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, na prigodnoj svečanosti u sjedištu UN-a u New Yorku. "Ceremonija polaganja prisege Ivana Šimonovića na novu dužnost održana je u nazočnosti glavnog tajnika Ban Ki-moon", kazala je dužnosnica ureda glasnogovornika glavnog tajnika UN-a.

Šimonović (51), sveučilišni profesor, diplomat i donedavno ministar pravosuđa, prvi je dužnosnik imenovan na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, koju je Opća skupština UN-a ustanovila u prosincu 2009. Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava on će biti zadužen za vođenje Ureda Komisije za ljudska prava (OHCHR) u New Yorku i vezu s visokom povjerenicom za ljudska prava Navi Pillay, čije je sjedište u Ženevi. Mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a, najviša je dužnost u sustavu UN-a ili u međunarodnim organizacijama općenito, koju je ikada obnašao jedan hrvatski dužnosnik.

>> Šimonović odlazi iz Vlade na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a

Šimonović ima veliko iskustvo u području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnji mira i razvoju nacionalnih ustanova, naveo je UN-ov press centar pri objavi njegova imenovanja 3. svibnja. Šimonović je bio veleposlanik RH pri UN-u od 1997. do 2002., te u zadnjoj godini mandata predsjednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC). Za rad na čelu ECOSOC-a, jednog od najvažnijih operativnih tijela UN-a, odlikovan je francuskom Legijom časti. Na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, izabran je između 128 kandidata. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 00:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    27.07.2010. 06:50
    Prof. Simonovic bi trebao moci i htjeti s te novoinaugurirane pozicije.....aktivno poraditi na utemeljenju univerzalnoga globalnoga civilnoga i ratnoga uputnika-zakonika....temeljem kojega bi svi drzavljani svijeta....dobili pravo i mogucnost u svojoj domovini, u Americi i u EU.....pravovremeno procitati na svojemu materinjemu jeziku.....kako postupiti u odredjenim situacijama i koje tel. brojeve nazvati.....ako su tokom svojega zivota u bilo kojoj drzavi......u mirnodopsko vrijeme izlozeni raznoraznim uznemiravanjima, mobbinzima, bullynzima, sikaniranjima itd.itd. Taj bi uputnik takodjer trebao sadrzavati vrlo jasne upute o nedozvoljenim ponasanjima na radnome mjestu, skoli, stambenome kompleksu .....i u svim ostalim prilikama.....u kojima se kultivirani civili mogu naci.....tokom zivljenja svojega sasvim obicnoga svakodnevnoga zivota i rada. Ovaj moj komentar i stav je posljedica mojih osobnih iskustava i neugodnosti....kojima smo djeca i ja bili izlozeni u rodnome Zagrebu i u Americi.....nakon uspostave demokracije od 1990-2009. godine.

    The Universal declaration of Human Rights
    Human Rights Video: United
    30 words - the Universal Declaration of Human Rights

    Ja osobno sam imala prilike razgovarati o tome problemu tu u Zagrebu, ne mogu reci da nije dosao u posjetu ...a prije i nakon njega....vjerojatno i drugi svjetski lideri i diplomati.....nesto malo promjena je implantirano u razvoj hrvatske demokracije i civilnoga drustva.....medjutim ....ovaj moj prijedlog o obavezi urucivanja Univerzalne deklaracije o temeljnim ljudskim pravima i mogucim neugodnostima u privatnome domu, na radnome i javnome mjestu...u bilo kojoj drzavi svijeta a posebno u Americi i Hrvatskoj.....bi zaista trebao biti sto prije realiziran .....i svima dostupan....na jednostavan i maksimalno informativan nacin.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh