« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana
OSVRT

Siloviti koloristički ciklus Duška Šibla

Svijet u kretanju, u promjeni, stanje neprekidne, trajne promjenljivosti u nezaustavljivom ritmu, trenutci kratkotrajnog mirovanja tek se naslućuju

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Novi ciklus većih formata akrila na platnu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Duška Šibla, okarakteriziran je brojnim jatima silnica koje se kreću, plove, jure mahnito paralelno iznad svijeta i na lijevu i na desnu stranu da bi se negdje, oku nevidljivo, sastale, sudarile ili uklopile jedna u drugu stvarajući novi oblik gibanja.

Užurbani, uznemireni motivi različitih formi u mnoštvu, obilježeni svaki svojom prepoznatljivom bojom, prevladavaju vihori crnoga s crvenim i plavim na bijeloj podlozi, pripovijedajući storiju skrivene povijesti, njima tako razumljivu i jasnu.

Svijet u kretanju, u promjeni, stanje neprekidne, trajne promjenljivosti u nezaustavljivom ritmu, trenutci kratkotrajnog mirovanja tek se naslućuju.

Napeta i naporna drama metamorfoze elemenenata , u kojem se naravno zrcali svakidašnjica našeg, jedinog nesigurnog svijeta.

Mračna energija opipljive silovitosti natkriljuje stvarnost, tama prijeti svojim nadirućim moćima, sve dolazi u pitanje, pa čak i banalni opstanak.

Ciklus eksplozivnog kolorizma Duška Šibla svjedoči i o prošlosti i o sadašnjosti ali i o budućnosti čovjeka, svijeta, o kraju ili početku povijesti.

Ekspresija slikara o svijetu, o sutrašnjici, o trenutku dok drži kist u ruci i promatra platno i prisjeća se lijepih uspomena punih brižnosti i ljubavi.

Sjajan ciklus oslobođenih boja i tamnih motiva doživljaja višestrukih lica svijeta akademskog slikara Duška Šibla.

Piše: Miroslav Pelikan
01.02.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh