« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
FANTASTIČAN NAPREDAK

Sijeda kosa pokazatelj ozdravljenja kod pacijenata s melanomom

Dva nova eksperimentalna lijeka pokazala su se jako dobrima u borbi s rakom kože uz vrlo zanimljivu 'nuspojavu'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

melanom

,

rak kože

,

sijeda kosa

,

Gamal Mubarak

,

Egipat revolucija

Kad vam kosa posijedi to je znak da starost kuca na vrata, ali kod pacijenata s uznapredovanim stadijem melanoma koji prolaze novi tretman to može biti jako dobar znak, tvrde istraživač s njujorškog sveučilišta.

Naime, dva nova eksperimentalna lijeka ipilimumab (Bristol-Myers Squibb) i tremelimumab (Pfizer) koja bi trebala bi osnaživati imunološki sustav imali su neobičnu 'nuspojavu' - činili su da kosa pacijenata postaje sijeda.

I upravo kod tih pacijenata kod kojih je kosa nakon uporabe lijeka posijedila CT više nije pokazivao prisutnost tumora. To sugerira da je sijeda kosa prvi pokazatelj kako lijekovi djeluju pozitivno protiv raka kože. Depigmentacija kose postaje vidljiva nakon šest mjeseci do jedne godine, objašnjava dr. Anna Pavlick, direktorica specijalnog programa za melanom pri Medicinskom centru Langone Sveučilišta New York, koja je dva spomenuta lijeka 'testirala' na 48 pacijenata.

Lijekovi su, usput rečeno, specijalno dizajnirane verzije ljudskih antitijela i blokiraju CTLA-4, molekulu imunološkog sustava koji u njemu obavlja regulatornu ulogu.

Čak 17 od 48 pacijenata pozitivno je reagiralo na lijekove, što je jako dobro, rekla je Pavlick prilikom predstavljanja rezultata na skupu Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu. Devet pacijenata je potpuno posijedilo, a u radiološkom smislu ti pacijenti su imali i najbolje rezultate.

„Uvjerena sam da će pacijenti koji posijede unutar šest mjeseci do godinu dana sigurno imati trajno poboljšanje stanja", rekla je Pavlick.

Priča je ista kod svih pacijenata - prvo obrve počinju gubiti boju. Zatim kosa na zatiljku pa sa strane. „Za mene je to znak ozdravljenja", kaže Pavlick koja priznaje da njen tim stručnjaka još uvijek ne zna zašto kosa sijedi nakon uporabe lijekova. Ona trenutno istražuje taj fenomen u nadi da će otkriti još beneficija spomenutih medikamenata, sve s ciljem da pomogne još većem broju ljudi s melanomom.

07.06.2010. 09:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh