« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ekskluzivno

Sigourney Weaver još jednom spašava svijet

Slavna glumica za Metro govori o kampanji za spašavanje oceana

(Metro Stockholm)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Sigourney Weaver

,

oceani kiselost

,

acidification

,

Acid Test

,

Natural Resources Defense Council

Sigourney Weaver već je šest puta spasila svijet. Nakon što je postala heroina Aliena i bila nominirana za Oscara, sada želi spasiti svijet izvan kino dvorana. Udružila se s grupom za očuvanje okoliša Natural Resources Defense Council (Vijeće za obranu prirodnih resursa) kako bi skrenula pozornost na povećanje kiselosti oceana, krizu u vezi klimatskih promjena o kojoj nitko ne govori. U svom novom filmu, znanstveno fantastičnoj komediji Paul, Weaver još jednom ima posla s izvanzemaljcima: ovaj put dva britanska štrebera sretnu jednog od njih na putovanju u SAD.

Zašto je povećanje kiseline oceana tako ozbiljan problem?

Zagađenje ugljičnim dioksidom uzrokuje povećanje kiselosti oceana. Kiselost izjeda školjke i druga stvorenja koja su ključna za hranidbeni lanac u oceanima. Ako bića koja su temelj tog lanca ne prežive, neće niti druge ribe i ostatak oceanskog života koji o njima ovisi. Povećanje kiselosti može uništiti zdravlje naših oceana.

Obično se za globalno zatopljenje krivi automobile i avione. Jesu li brodovi pravi krivci?

Prava krivnja je u činjenici kako stvaramo energiju - kroz prljava neobnovljiva goriva poput nafte i ugljena. Moramo prijeći na čistu energiju i iskoristiti prednosti već dostupnih izvora čiste energije kao što su vjetar i sunce. Ove nove tehnologije spremne su već danas; samo im naši vođe trebaju dopustiti da se natječu s gorivima iz 19. stoljeća koja su već dovoljno utjecala na političke procese.

Je li Hollywood dovoljno zelen?

Postati zelen je proces. Svi - Hollywood, velike kompanije i obični građani - mogu učiniti neke promjene u svojim životima kako bi postali održivi. Ali također trebamo pristup zelenijim proizvodima i izvorima energije kako bismo to postigli. Tu uskaču svjetski vođe. Ako pomognu da se usmjerimo prema budućnosti s čišćom energijom, moći ćemo postati mnogo održiviji - to uključuje i filmsku produkciju.

Najučinkovitiji način za prenošenje poruke o povećanju kiselosti oceana možda bi bio film o tome. Što mislite o tome?

Apsolutno. Mislim da je film jedan od najboljih medija za komunikaciju. Mnogima od nas oceani su jako daleko i zato ni ne mislimo na njih. No, film može otkriti takve misterije i gledateljima otkriti sva čuda naših oceana i zašto je toliko nužno zaštititi ih. U dokumentarcu NRDC-a, Acid Test, želimo informirati gledatelje o problemu kiselosti ujedno ih uključujući putem predivnih slika koje oceani pružaju.

Koji je najveći ekološki problem o kojem nitko ne priča?

Povećanje kiselosti oceana sigurno je jedan od njih. O njemu se priča kao o ''onom drugom problemu s ugljikom'' jer, za razliku od globalnog zatopljenja, nije postao predmet svjetske rasprave. Zato sam bila tako oduševljena jer sam svojim radom u Acis Testu mogla skrenuti pozornost na taj problem.

Hoćete li spasiti svijet i po sedmi put?  

Pa, nadam se da ću biti jedan od mnogih glasova u nastojanju da sačuvamo planet od globalnog zatopljenja i da zaštitimo naše oceane od kiselosti.

                        

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News in London
02.12.2009. 17:29:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh