« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Šesto čulo postoji i imamo ga svi!

Znanstvenici su dokazali da svi imamo posebne sposobnosti. Mozak, osim okusa, mirisa, dodira, vida i sluha, ipak ima i - šesto čulo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mozak

,

šesto čulo

Šesto čulo obično se povezuje s nekom varijantom ekstrasenzorne percepcije, moći koje imaju samo neki ... no, izgleda da je istina potpuno obrnuta - imamo ga svi i krije se u našem mozgu.

Šestina mozga funkcionira topografski, tj. mapira brojeve i predmete pod nazivom "brojnost", rekao je znanstvenik Benjamin Harvey sa Sveučilišta u Utrechtu.

"Mi koristimo simboličke brojeve za zastupanje brojnosti i druge aspekte veličine, ali simbol sam po sebi je prikaz nečega" tvrdi Harvey.

Tako su on i njegovi suradnici pred osam sudionika postavili izazov. Naime, morali su gledati uzorke točkica koje su se periodično pojavljivale u drugačijem rasporedu, istovremeno analizirajući njihove neurološke rekacije u mozgu.

Raspored unutar mape dozvoljava najefikasniju komunikaciju između neurona koji obavljaju slične zadatke. Mozak se pri radu s brojevima ponaša kao abakus pa mapira i sortira brojeve.

U svakom slučaju, šesto čulo se razlikuje kod ljudi - u najekstremnijim slučajevima postoje osobe, poput autističnih, koje su u stanju samo pogledati gomilu štapića i odmah znati koliko ih ima.

24.09.2016. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh