« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
FINANCIJSKA POMOĆ

Šesti sajam stipendija održan u NSK

Na sajmu su se okupili predstavnici 12 hrvatskih i 18 stranih institucija sa 70 programa stipendiranja hrvatskih građana

6. sajam stipendija
6. sajam stipendija (Damir Krajač/Cropix)
Više o

sajam stipendija

,

NSK

,

NSB

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizator je 6. sajma stipendija koji se danas održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje ugledne hrvatske i inozemne institucije predstavljaju programe financijske potpore za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu, a razgovara se i o mjerama za poticanje međunarodne mobilnosti te o preprekama na tome putu.

Okupili su se predstavnici 30 institucija - 12 iz Hrvatske i 18 iz inozemstva koji su posjetitelje upoznali sa 70 programa financijske potpore dostupne hrvatskim građanima za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu putem kojih se dodjeljuje više od 4.000 pojedinačnih stipendija, od kojih oko 800 za studij u inozemstvu te ostatak za studij u Hrvatskoj.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Tina Šarić predstavila je planove Hrvatske za ulazak u punopravno članstvo u najvećem europskom programu mobilnosti studenata i nastavnika ERASMUS, u koji Hrvatska treba ući početkom iduće godine. Izvijestila je da je hrvatska vlada osigurala novac za članstvo u tome programu te šest milijuna eura za programe cjeloživotnog obrazovanja.

Izvršni direktor IRO-a Ninoslav Šćukanec upozorio je da je jedna od važnih prepreka u mobilnosti studenata i profesora oporezivanje stipendija za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. Podsjetio je da je u Hrvatskoj do srpnja ove godine svaka stipendija, u dijelu u kojemu prelazi neoporezive limite od 1.600 kuna, tretirala uglavnom kao drugi dohodak pa je udio poreza na dohodak, prireza i posebnog poreza u neto stipendiji iznosio između 31 i 44 posto.

Dodao je da su u Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2010., uvrštene izmjene i dopune koje je IRO uputio vladi i prema kojima su stipendije oslobođene od plaćanja poreza na dohodak za redovito studiranje.

Oni koji ne mogu posjetiti sajam upućeni su na pokrenuti on-line sajam stipendija na portalu www.stipendije.info, na kojemu će do 1. svibnja iduće godine biti dostupne sve informacije o izlagačima i predstavljenim stipendijama. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 17:01:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh