« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
CHRISTCHURCH

Serija novih potresa pogodila Novi Zeland

Novi potresi izazvali su nove štete u drugom po veličini novozelandskom gradu Christchurchu

Potres
Potres (Getty Images)
Više o

Novi Zeland

,

potres

,

Christchurch

,

Novi Zeland potres

Serije potresa, od kojih dva magnutude 5,4 stupnja, zatresla su tijekom noći drugi po veličini novozelandski grad Christchurch, nakon što ga je u subotu pogodio najjači potres u toj zemlji u posljednjih 80 godina. Podrhtavanja tla izazvala su nove štete i strah stanovnika koji se još oporavljaju od subotnje katastrofe, javljaju svjetski mediji.

"Bila je ovo teška noć za sve", kazao je za Radio Novi Zeland gradonačelnik Christchurcha Bob Parker. Šef civilne zaštite John Mitchell stanovnike je upozorio da se pripreme na najgore, jer po predviđanjima geologa mogu uslijediti i snažnija podrhtavanja tla od najjačeg potresa koji je u subotu područje Christchurcha pogodio snagom od 7,4 stupnja po Richteru.

Novozelandski premijer John Key izjavio je nakon sastanka svog kabineta u Wellingtonu da je na potresom pogođenom području od ukupno 160 tisuća kuća uništeno njih čak 100 tisuća te da se mnoge neće moći popraviti.

Iako je početna šteta procijenjena na najmanje dvije milijarde novozelanskih dolara samo je nekolicina ljudi ozlijeđena. Tek 250 osoba zbrinuto je u javnim skloništima, jer je većina stradalnika smještaj pronašla kod obitelji i prijatelja.

Opskrba električnom energijom i vodom uspostavljena je u većini domaćinstava, no vodu je i dalje prije upotrebe potrebno prokuhavati.(hina/metro-portal)

07.09.2010. 07:10:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh