« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NIJE ZADOVOLJAN

Serge Brammertz vjeruje da će se topnički dnevnici nastaviti tražiti

Glavni haaški tužitelj se nada da će potraga za spornim dnevnicima dati bolje rezultate u bliskoj budućnosti

Serge Brammertz topnički dnevnici
Serge Brammertz topnički dnevnici (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

poglavlje Pravosuđe

,

Poglavlje 23

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu kako nema razloga sumnjati da će Hrvatska nastaviti i proširiti suradnju na potrazi za topničkim dnevnicima, koja je do sada dala samo ograničene rezultate.

"Rekao sam da smo primili veći broj izvješća od radne skupine koja je formirana prošle godine i čiji su rezultati do sada nažalost vrlo ograničeni. Prije nekoliko dana bio sam u Hrvatskoj, razgovarao s predstavnicima vlasti i dobio jamstva da će istrage biti nastavljene i proširene, da će sada na agresivniji način biti istraženi brojni smjerovi koje je identificirao moj ured prije nekoliko mjeseci. Nemam razloga sumnjati u to, ali se jako nadam da će biti dodatnih rezultata u bliskoj budućnosti", rekao je Brammertz novinarima nakon što je ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a upoznao sa svojom ocjenom suradnje Hrvatske i Srbije s Haaškim sudom.

Brammertz je rekao da je nekoliko ministara postavilo pitanje o Hrvatskoj. Rekao je da je dao samo "tehničku procjenu, što je njegova odgovornost, a na drugima je da daju potrebnu političku težinu toj procjeni".

Brammerztova ocjena hrvatske suradnje igrat će veliku ulogu u odlučivanju o otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Očekuje se da će radna skupina za proširenje Vijeća EU-a i Odbor stalnih predstavnika (COREPER) u sljedeća dva tjedna donijeti odluku o otvaranju tog poglavlja na konferenciji o pristupanju zakazanoj za 30. lipnja.

Haaški tužitelj je rekao da je zahvalio tijelima Europske unije, čija je politika uvjetovanosti puno pomogla da zemlje započnu surađivati s Haaškim sudom. "Zatražio sam od europskih institucija da nastave sa svojom potporom", rekao je Brammertz.

Govoreći o Srbiji, Brammertz je rekao da Beograd općenito dobro surađuje, da je suradnja posljednjih mjeseci poboljšana, ali je istaknuo da se mora učiniti više na uhićenju preostalih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. "Njihovo uhićenje je najviši prioritet, 15 godina nakon genocida vrijeme je da se to poglavlje zatvori. Nema alternative uhićenju bjegunaca", rekao je Brammertz. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 18:31:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh