« Film
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
IMAMO I MI KONJA ZA UTRKU

Šerbedžijin film "72 dana" je hrvatski kandidat za Oscara

Hrvatsku kinematografiju na Oscaru, za najbolji strani film, predstavljat će crna komedija "72 dana" redatelja Danila Šerbedžije

Fotografija vijesti
Više o

Oscar

,

72 dana

,

Danilo Šerbedžija

,

crna komedija

Film "72 dana" redatelja Danila Šerbedžije predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film, priopćilo je danas Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD), javlja Hina.

Šerbedžijin dugometražni prvijenac izabralo je 28. rujna sedamnaestero članova komisije HDFD-a tajnim glasovanjem, s devet glasova.

Od prošlogodišnje premijere ta nagrađivana crna komedija o ličkoj obitelji koja preživljava na račun mirovine pokojne babe, sudjelovala je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, a Puli i Zadru osvojila je i nagrade publike.

Šerbedžija je film režirao prema svom scenariju, a u glavnim ulogama su Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Mira Banjac i Dejan Aćimović.

U konkurenciji za izbor hrvatskog predstavnika za Oscara bili su još filmovi "Lea i Darija" Branka Ivande (dobio je četiri glasa), "Josef" Stanislava Tomića (tri glasa), "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza (jedan glas) te "Majka asfalta" Dalibora Matanića, koji nije dobio nijedan glas Komisije.

Tijekom daljnjeg selekcijskog procesa bit će odabrano devet, a potom pet filmova službeno nominiranih za nagradu Akademije u kategoriji najboljeg stranog filma. Dodjela Oscara, 84. po redu, održat će 26. veljače iduće godine u Hollywoodu.

Trailer za film "72 dana" možete ovdje pogleadti:

29.09.2011. 13:12:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh