« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
VIŠA INSTANCA

Senat zagrebačkog Sveučilišta traži deblokadu nastave

Zaključci Rektorskog zbora postali su obvezatni za sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Rektorski zbor

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleksa Bjeliš

,

Senat zagrebačkog Sveučilišta

,

deblokada nastave

Nastava na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu mora se odmah uspostaviti, a ona neodržana mora se nadoknaditi, odlučio je danas Senat Sveučilišta u Zagrebu ističući da ne podupire metodu blokade nastave te je pozvao studente da ne ometaju njezino odvijanje.

Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je danas na izvanrednoj sjednici zaključke Rektorskoga zbora, donesene 28. travnja 2009., te je u tom smislu donio Odluku u kojoj ističe da zadužuje Rektorski kolegij u širem sastavu i rektora da u sklopu svojih ovlasti poduzmu sve što je potrebno da se ona provede.

Pravo je svakog člana akademske zajednice, navodi se u Odluci, slobodno izraziti svoje stajalište koristeći se zajamčenom akademskom slobodom, no Senat smatra kako pritom ne smije biti ugrožena akademska sloboda i djelovanje drugih članova.

Senat u prvoj točki ističe kako je nužno odmah pristupiti izmjeni zakonske regulative i sustava financiranja visokog obrazovanja u skladu sa zaključcima Rektorskoga zbora. Također upozorava da je za uspjeh inicijative iz te točke potrebna konstruktivna komunikacija svih onih koji žele sustavne promjene, te zato na raspravu poziva sve zainteresirane subjekte, posebno nastavnike i studente.

Senat s današnje izvanredne sjednice upozorava kako se posebna pozornost mora usmjeriti i na rješavanje otvorenih pitanja kojima je sustav visokog obrazovanja dodatno opterećen, među ostalim i na "pronalaženje dugoročnog rješenja kojim će se definirati sustav financiranja istraživačkog rada čiji su integralni dio i doktorski studiji" te na rješavanje "situacije u kojoj je posljednjih godina izraženo izrazito zaostajanje ulaganja u kapitalne investicije i infrastrukturu Sveučilišta u Zagrebu".

Senat upozorava i na "hitno uključivanje Republike Hrvatske, a time i svih hrvatskih visokoobrazovnih institucija, u međunarodne mreže i konzorcije, posebno programe mobilnosti studenata i nastavnika, te općenito razvijanje međunarodne suradnje".

Stajalište Sveučilišta u Zagrebu jest da svaka daljnja strategija razvijanja i poboljšavanja sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u dugoročnom razdoblju nije moguća bez ujedinjavanja svih aspekata u sustavu. S tim u vezi, Sveučilište u Zagrebu ističe kako je važno da što prije počnu konstruktivni razgovori u kojima će sudjelovati svi sudionici sustava visokog obrazovanja kako bi se načinila dugoročna strategija. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 15:15:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh