« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
spas?

Senat prihvatio Obamin plan poticaja

Preko 800 milijardi dolara težak program prošao bez problema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Obama Senat poticaji

Američki Senat u utorak je prihvatio prijedlog zakona o gospodarskim poticajima vrijedan 838 milijarda dolara, ključno sredstvo vlade Baracka Obame u nastojanjima da se prekine jedna od najtežih recesija u više desetljeća i potakne oporavak gospodarstva.

Prijedlog zakona prihvaćen je sa 61 glasom za i 37 protiv. Uza svih 58 demokratskih senatora zakon je poduprlo i troje oporbenih republikanaca - senatori Susan Collins, Olimpya Snowe i Arlen Specter.

Predstavnički dom Kongresa već je prihvatio svoju verziju zakona o poticajima vrijednu 819 milijarda dolara i sada će se početi usklađivati, a moguće su i teškoće jer se dva prijedloga razlikuju u desetcima stavki potrošnje.

Predsjednik Obama pozdravio je senatsko prihvaćanje zakona.

"To je dobra vijest. Želim zahvaliti svim članovima Senata koji su poticali taj proces. Još treba uskladiti zakon iz Senata s onim iz Predstavničkog doma prije nego dođe na moj stol na potpis", rekao je Obama na skupu građana u Fort Myersu, na Floridi, posvećenu upravo vladinu planu poticaja.

Obama je prije izjavio da želi potpisati taj ključni zakon do Predsjedničkog dana, 16. veljače.

Senatska nagodba postignuta je tijekom vikenda, a zajednička radna skupina demokrata i republikanaca smanjila je predviđena izdvajanja za oko 100 milijarda dolara, s prvotno predviđenih 937 milijarda na 838, uključivo i 40 milijarda pomoći saveznim državama za škole, 19 milijarda za gradnju škola i 5,8 milijarda za zdravstvene inicijative, što je već izazvalo nezadovoljstvo demokrata u Predstavničkom domu.

Zakon o poticajima, na temelju kojega bi u iduće dvije godine trebalo spasiti ili otvoriti tri do četiri milijuna radnih mjesta, spoj je poreznih olakšica za građane i poduzeća koja tvore njegovu trećinu, a dvije trećine su državna ulaganja u prometnu infrastrukturu, obnovu elektroenergetske i vodoprivredne mreže, u obnovu i izgradnju škola, bolnica, informatizaciju zdravstvenog sustava, u obnovljive izvore energije i drugo. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 20:07:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh