« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci

Požar u kineskom CCTV-u izbio zbog vatrometa

Ilegalni vatromet uništio novu zgradu televizije

Zgrada CCTV-a i izgorjeli Mandarin Oriental Hotel.
Zgrada CCTV-a i izgorjeli Mandarin Oriental Hotel. (Getty Images)
Više o

Peking

,

požar

,

vatromet

,

kineska nova godina

,

CCTV

Požar koji je u ponedjeljak zahvatio nedovršenu zgradu hotela unutar ultramodernog kompleksa u kojemu će biti sjedište glavne kineske televizijske mreže CCTV, uzrokovao je spektakularan vatromet organiziran bez odobrenja gradskih vlasti, javljaju u utorak državna glasila.

U požaru je život izgubio zapovjednik vatrogasne brigade koji je umro u bolnici od posljedica udisanja otrovnih plinova, priopćile su gradske vlasti.

Sedam osoba je ozlijeđeno, šestorica vatrogasaca i radnik koji je radio na zgradi CCTV-a, po istom izvoru.

Požar je trajao više od pet i pol sati, a uzrokovao ga je vatromet koji je na zahtjev CCTV-a organizirala privatna tvrtka, u prigodi završetka proslave kineske nove godine.U trenutku kada je izbio požar, u zgradi nedovršenog hotela visokoj 159 metara koja je također u vlasništvu CCTV-a, nije bilo nikoga.

Istražitelji su u utorak za požar optužili kinesku televizijsku kuću CCTV koja nije poslušala upozorenja policijske ophodnje.

"Vlasnici zgrade zanemarili su policijska upozorenja da takvi vatrometi nisu dopušteni", rekao je glasnogovornik vatrogasne službe u Pekingu Luo Yan.

Zbog nemilog događaja za koji je odgovoran CCTV, vlasti su se našle u nezgodnom položaju, pa je Ured za propagandu u utorak naredio internetskim portalima da isključivo preuzimaju informacije i fotografije službene agencije Xinhue, navodi Informacijsko središte za ljudska prava i za demokraciju sa sjedištem u Hong Kongu. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 15:49:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh