« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
ZANIMLJIVO

Seminar o uklanjanju barijera u rijekama

Nakon uklanjanja barijera, danas U NP Plitvička jezera razmjena iskustava

Pusti neka teče nesmetano...
Pusti neka teče nesmetano... (Arhiva)
Više o

rijeke

,

WWF Adria

,

barijere

Nakon početka uklanjanja barijera s Bijele rijeke ranije u svibnju, stručnjaci za pitanja voda i zaštitu prirode u Hrvatskoj okupili su se danas u Nacionalnom parku Plitvička jezera, gdje se u hotelu „Jezero" održava „Nacionalni seminar o uklanjanju barijera s rijeka".

Uklanjanje barijera s rijeka vraća prirodnu dinamiku toka vode, omogućava migriranje riba i drugih vrsta koje žive u rijekama i značajno smanjuje rizik od poplava i suša. Rijeke prirodno obavljaju brojne funkcije od kojih imaju koristi i pojedinci i zajednice, od osiguravanja vode za piće i hranu do reguliranja efekata klimatskih promjena. Zato su inicijative za uklanjanje barijera izuzetno važne i za prirodu i za ljude.

Nacionalni seminar, koji su organizirali WWF Adria, NP Plitvička jezera i resorno ministarstvo sa Zavodom za zaštitu okoliša i prirode, je međunarodnog karaktera. Predstavljen je europski pokret uklanjanja brana i barijera, kao i konkretan primjer uklanjanja brana iz Francuske. Stručnjaci iz NP Plitvička jezera predstavili su aktualni projekt prvog uklanjanja barijera u Hrvatskoj na Bijeloj rijeci, a predstavljen je i opsežni projekt „Improve River Life" koji provodi Zavod, a kroz koji će se izraditi katastar umjetnih pregrada na vodotocima u Hrvatskoj te lista prioritetnih lokacija za obnovu uklanjanjem ili osiguravanjem prohodnosti različitim prilagodbama. U panel diskusiji sudjelovali su predstavnici Zavoda, Nacionalnog parka Plitvička jezera, Hrvatskih voda, Javne ustanove Krš i More te WWF Adrije.

Osim što su štetne za prirodu i njen živi svijet, barijere su opasne i za ljude. Prema nedavno objavljenom Izvještaju Dam Removal Europe pokreta, do sada su zabilježena 82 incidenta uzrokovana preprekama na rijekama, a nastradalo je čak 129 osoba. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine ima za cilj oslobađanje najmanje 25 000 km vodotoka.

Nacionalni seminar je organiziran s ciljem okupljanja svih relevantnih dionika iz javnog, privatnog i neprofitnog sektora kako bi oformili mrežu organizacija i institucija, te stručnjaka koji se bave pitanjima uklanjanja barijera koji žele saznati više o temi. Seminar je organiziran kroz WWF-ov projekt unutar kojeg NP Plitvička jezera uklanja barijere s Bijele rijeke, a provodi se uz potporu europskog Open Rivers programa, organizacije za dodjelu bespovratnih sredstava posvećene obnovi rijeka.

23.05.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh