« Film
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NE PROPUSTITE

'Selo bez žena' i 'Tjeskoba' 2. ožujka na ZagrebDoxu

NAJAVA I TRAILERI - Program ZagrebDoxa u utorak, između ostalog, nudi i film o privatizaciji Tvornice duhana Zagreb ili onaj o modernoj trgovini djecom

(Arhiva/Infopunkt)
Više o

ZagrebDox

,

zagreb-info

,

Selo bez žena'

,

Tjeskoba film

,

Bastardi utopije

Festival dokumentarnog filma ZagrebDox u utorak, 2. ožujka započinje projekcijom u 12 sati u dvorani broj 2, filmom 'Selo bez žena' u režiji Srđana Šarenca. Tragikomična je to priča o selu Zabrđu na jugu Srbije i upornim pokušajima trojice braće da održe obiteljsku lozu. Kompletan program u spomenutoj dvorani je besplatan, a uključuje sve naslove iz međunarodne i regionalne konkurencije. 

Projekcije u 14 sati obuhvaćaju naslove iz međunarodne i regionalne konkurencije; među ostalima eksperimentalni film 'Pauza za ručak' u režiji Sharon Lockhart te višestruko nagrađen film 'Kemoterapija' poljskog redatelja Pawela Lozinskog. 

Blok projekcija u 16 sati pored konkurencije donosi i Retrospektivu hrvatskog autodoxa u izboru Diane Nenadić. U međunarodnoj konkurenciji izdvajamo 'Završnu probu' u režiji Reze Haerija, priču o osamdesetogodišnjem Irancu Arabpouru, službenog krojaču tamošnjeg 'državnog vrha', te višestruko nagrađivan '45365' braće Billa i Turnera Rossa koja su devet  mjeseci snimala stanovnike svojeg rodnog grada Sidneya u Ohiju.

Drugi film iz programa suvremenog njemačkog dokumentarnog filma po izboru Claasa Danielsena, direktora DOK Leipziga, je 'Udar', iznimna ljubavna priča koja je osvojila Srebrnu golubicu i nagradu Ekumenskog žirija na festivalu u Leipzigu 2004. godine. Film prikazuje u 18 sati. 

U večernjem terminu, od 20 sati, na rasporedu su dva filma iz novog ovogodišnjeg programa Stanje stvari: film o modernoj trgovini djecom 'Google Baby' u režiji izraleskog redatelja Zippi Brand Frank te priču koja zadire u tajne oglašavanja: 'Zašto kupujemo - tajne zavođenja potrošača' njemačkog autora Jana Tenhavena.   

Projekcije u 22 sata zaključit će utorak na ZagrebDoxu: program Glazbeni globus donosi priču o starim rokerima, bendu Crosby, Stills, Nash and Young koji su 2006. krenuli na sjevernoameričku turneju Freedom of Speech, temeljenu na kontroverznom CD-u 'Living with War' Neila Younga. U sklopu programa Kontroverzni dox bit će prikazan film 'Basdži' autora Mehrana Tamadona koji je dokumentirao svoje vlastito iskustvo - tri je godine proveo s basidžima, najesktremnijim pristašama Islamske Republike Iran kako bi shvatio njihove svjetonazore.  

Dox događanja

Dox događanja, nova programska cjelina ovogodišnjeg festivalskog izdanja, nastavlja se uz svjetske premijere tri dokumentarca.   

U 18 sati na programu je film o privatizaciji Tvornice duhana Zagreb u režiji Igora Bezinovića u dvorani broj 5.

Redatelj Damir Čučić u filmu 'Tjeskoba' tijekom nekoliko mjeseci dokumentirao je živote skupine zatvorenica požeške kaznionice. Stavljajući fokus na njihov odnos s vlastitom djecom, pokušava prikazati odnos između majke i djeteta koji ne počiva na uobičajenim temeljima - zajedničkom životu i fizičkom kontaktu. Film će biti prikazan u 20 sati u dvorani broj 1.   

'Bastardi utopije' film je u američko-hrvatskoj produkciji, a prati rad antroploga Maplea Razse. Film će premijerno biti prikazan u 22 sata u dvorani broj 5.

Razsa i suautor filma "Bastards of Utopia" Pacho Velez su početkom novog tisućljeća živjeli u Zagrebu i družili se s pripadnicima različitih subkultura, ali so baš u anarhistima vidjeli najbolji primjer za dokumentarno opisivanje promjena, koje su zahvatile prostore bivše Jugoslavije. U razgovoru za Infopunkt.tv Razsa otkriva zašto su se odlučili za proturječni naslov filma, kao i što se događa s likovima iz filma danas, te kako namjerava snimiti film o izbrisanima u Sloveniji.

Dox događanja osmišljena su u svrhu pružanja prostora filmovima koji će premijerno biti prikazani na festivalu. Pored sudjelovanja autora i filmske ekipe, nakon projekcija biti će organizirani i razgovori s autorima: tako će biti omogućena direktna komunikacija između autora i publike.

02.03.2010. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh