« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina
POČEO PROSVJED

Seljaci traktorima blokirali cestu Našice-Požega

Tridesetak traktora po iznimnoj hladnoći, blokiralo je prometnicu kod Ferovca u Požeško-slavonskoj županiji

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

traktori

,

blokada prometa

,

seljaci

Seljaci imaju dogovor s policijom kako će propuštati samo vozila Hitne pomoći i izvanredne slučajeve, poput autobusa s djecom, prenosi Hina. Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga rekao je da je u 11 sati ministar Petar Čobanković telefonski pokušao odgovoriti seljake od prosvjeda, no Dukić je istaknuo kako od toga neće biti ništa. Kaže da ih je ministar pozvao na sastanak u Zagreb, ali su seljaci i to odbili te mu poručili da se sastanak može održati jedino na mjestu prosvjeda. Čobanković je tako najabvio dolazak prosvjednicima na dogovor sutra u 18 sati.

Dukić je još jučer istaknuo kako je propao pokušaj dogovora kod predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji ih je pozvao na razgovor u četvrtak i najavio sudjelovanje premijerke Jadranke Kosor i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, ali koji se nisu odazvali i kako je rekao Dukić 'još jednom pokazali što misle o problemima hrvatskih

Dodao je kako su prosvjede planirali organizirati još prošli tjedan, no na poziv predsjednika Josipovića, pristali su na razgovor 'jer seljacima nije do prosvjeda već do rada a koji nam je zbog svih problema onemogućen, jer hrvatski seljak danas grca u problemima i ne vidi izlaz iz teške situacije ukoliko se država ne počne ozbiljno baviti problematikom poljoprivrede u cjelini'.

Dukić je podsjetio da seljaci traže između ostalog jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farmi za nula kuna, kamate od najviše četiri posto, te da ovrhe ne mogu ići na potpore, kao i isplatu poticaja u maksimalnom iznosu, posebno važnim ocijenivši i zahtjev da 2011. godina ne bude referentna godina. Naglasio je da od prosvjeda, na kojem će sutra biti oko 150 traktora i ostalih vozila poljoprivredne mehanizacije, neće odustati do ispunjenja seljačkih zahtjeva ,jer kako je rekao 'uistinu više nemamo što izgubiti'.

Ovi prosvjedi, kojima će se priključiti i veći broj ostalih seljačkih udruga, ribari, ali na koje pozivamo i građane koji također teško žive, a ako oni nemaju novaca tko će kupovati naše proizvode, kazao je, istaknuvši kako nikakav problem nije izvesti na ceste više tisuća traktora. U srijedu bi im se trebali pridružiti i seljaci Osječko-baranjske županije, potvrdio je predsjednik udruge Brazda, Matija Brlošić.07.03.2011. 11:52:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh