« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
CIJENE OTKUPA

Seljaci opet prijete blokadom prometnica

Glavni zahtjev seljaka prema Čobankoviću jest da otkupna cijena pšenice iznosi minimalno 1,60 kuna za kilogram

Fotografija vijesti
Više o

Petar Čobanković

,

prosvjed seljaka

,

cijena pšenice

Ukoliko Vlada i ministarstvo poljoprivrede do sutra u ponoć ne udovolje njihovim zahtjevima, seljačke udruge Slavonije i Baranje organizirati će 26. srpnja u 11 sati veliki prosvjed, piše Hina. Osnovni zahtjev koji će danas uputiti ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću je da otkupna cijena pšenice iznosi minimalno 1,60 kuna za kilogram i da se potpore za sjetvu isplate najkasnije do 15.rujna ove godine.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić najavio je da će seljaci iz desetak županija blokirati 20-ak prometnica. Ocijenio je kako su za ovu situaciju oko otkupne cijene pšenice krivi otkupljivači, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje hoće "oprati ruke".

Sramotnom i neprihvatljivom ocijenio je ponudu nekih otkupljivača od 1,35 kuna za kilogram, ali i manje.

Dodao je kako su predstavnici nekih udruga predlagali i blokadu silosa, ali je kazao da to ne dolazi u obzir, jer je riječ o privatnoj imovini.

Seljaci su od ministra poljoprivrede također zatražili da referentna godina pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju za poljoprivredne proizvođače bude iduća 2012. godina, a ne ova, a da se u međuvremenu mnoge stvari u agrarnoj politici dovedu u red.

Potporu seljacima i njihov zahtjev za povećanjem otkupne cijene pšenice dao je i Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, te Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

24.07.2011. 17:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh