« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
GROZAN DAN

Olujno nevrijeme u Splitu poplavilo Dioklecijanovu palaču

I priroda se pobrinula začiniti ovaj užasan dan - olujno je nevrijeme u Splitu uzrokovalo velike probleme i čak 411 poziva građana broju 112

Poplavljen podrum Dioklecijanove palače
Više o

nevrijeme u Splitu

,

oluja u splitu

Nogometaši Barcelone sletjeli su na splitski aerodrom s punih jedan sat zakašnjenja zbog olujnog nevremena koje je danas danas oko podneva pogodilo Split, Solin, Kaštela i Trogir najviše je štete ostavilo u Splitu i Solinu, doznaje se u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) i splitskom Centru 112 koji je zaprimio rekordnih 411 poziva građana. Padala je jaka kiša i tuča, a vjetar je puhao tolikom brzinom da je razbacao kontejnere po ulicama. 

Petar Škorić i DUZS-a Hini je kazao da su poplavljeni podrumi Dioklecijanove palače, a zbog velike vode onemogućen je bio promet pojedinim gradskim cestama.

U Solinu su od tuče oštećena dva vozila.

Nevrijeme koje je započelo jakom grmljavinom, a nastavilo se obilnom kišom i tučom veličine teniske loptice, trajalo je gotovo 50 minuta. Prouzročilo je velike probleme u prometu, a poplavio je na desetke podruma, prizemnih stanova i poslovnih prostora. Velika količina kišnice nije mogla oticati u gradske šahtove koji nisu bili propisno očišćeni, pa je dolazilo do potapanja cesta.

Građani su policiji, vatrogascima i drugim hitnim službama dojavljivali o izletjelim šahtovima, srušenim stablima i prometnim znakovima, rasvjetnim stupovima, te kontejnerima koje je vjetar razbacao po ulicama.

Na teren su izišle sve raspoložive vatrogasne snage i komunalne službe kako bi čim prije ispumpali vodu iz poplavljenih podrumskih i prizemnih prostora.

Dosta su stradali stambeni i poslovni prostori u staroj splitskoj gradskoj jezgri, gdje je u jednom trenutku u frekventnoj Marmontovoj ulici voda dosegla razinu i do 20 centimetara te nosila sve pred sobom. Do popodne vatrogasci su na većini mjesta uklonili desetke stabala i velikih grana te drugih predmeta koje su pale na tlo, a neke i na osobne automobile.

Inače, nakon nevremena na predjelu Sv. Kajo u Solinu je pukla glavna cijev vodovoda, zbog čega je iz splitskog Vodovoda upućen apel građanima Solina i Kaštela da smanje potrošnju vode. Kako se za sada procjenjuje, popravak cjevovoda bi mogao potrajati.


23.07.2011. 20:25:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh