« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TO SIGURNO NE ŽELITE

Sekundarni dim može pogoršati dječje ocjene u školi

Velik je broj razloga zbog kojih biste trebali ili prestati ili smanjiti pušenje - ako ne zbog sebe, onda zbog vlastite djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

djeca

,

škola

,

yo-yo učinak

,

yo-yo efekt

Djeca i mladi koji su kod kuće izloženi sekundarnom dimu pušača imaju veće šanse da zarade slabije ocjene u školi od vršnjaka čiji roditelji ne puše kod kuće, tvrdi jedno istraživanje iz Hong Konga. Sekundarni dim je općepoznata dječja prijetnja; povezan je s astmom, bronhitisom, upalom pluća i drugim respiratornim infekcijama. Brojna su istraživanja već pokazala da pušenje tijekom trudnoće može doprinijeti kasnijim poremećajima u ponašanju djeteta (hiperaktivnost, manjak pozornosti, itd.)

>> Dim cigareta kancerogen je i iz 'treće ruke'

Konkretno u istraživanju stručnjaka iz Hong Konga otkrilo se da je od 23,000 učenika i studenata u dobi između 11 i 20 godina čak jedna trećina onih koji su kod kuće izloženi sekundarnom dimu - a njihov školski uspjeh bio je vrlo loš. Oko 23 posto mladih koji su dimu bili izloženi minimalno pet dana u tjednu usporedilo je svoja školska postignuća s postignućima drugih kolega ocijenivši sebe 'slabim učenicima'.  Istraživači su u čitavu priču uključili i druge varijable - razinu obrazovanja roditelja, socioekonomske karakteristike, životne uvjete, itd. Opet se pokazalo da oni koji udišu dim kojeg pušači izdahnu imaju lošije rezultate u školi. Ovisno o učestalosti izloženosti dimu, rizik od loših rezultata zbog dima kreće se na ljestvici od 14 do 28 posto. Drugim riječima, to su precizni postotci loših đaka koji za svoje neuspjehe mogu neizravno okriviti sekundarni dim.

>> Pluća 'pamte' i jednu jedinu cigaretu

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Pediatrics. Međutim, istraživanje nije dokazalo da je sekundarni dim glavni razlog loših ocjena. Najveći nedostatak je to što su đaci sami ocjenjivali svoju školsku uspješnost i izloženost dimu kod kuće. Zato su potrebna daljnja istraživanja koja bi objektivnije obuhvatila kompletnu problematiku. Nadalje, nije poznato koliki je broj mladih čije su majke pušile tijekom trudnoće. Dr. Sai-Yin Ho i još nekoliko stručnjaka koji su radili na istraživanju ipak upozoravaju da su njihovi rezultati biološki uvjerljivi i mogući, a u prilog im ide sama činjenica o toksičnosti duhana - olovo, arsen, amonijak, hidrogen cijanid - koja itekako može utjecati na kognitivne sposobnosti djece.

>> Pasivno pušenje povećava rizik od dijabetesa

Imao sekundarni dim tako drastične učinke ili ne i nije najvažniji dio priče- brojni su razlozi zbog kojih roditelji ne bi trebali pušiti u blizini djece ili pušiti uopće. Ovo istraživanje je samo potvrda da bi se trebalo više poraditi na tome da djeca budu što manje izložena takvim utjecajima.

30.07.2010. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh