« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KAKO JE TO NEKAD BILO

Šeksova ispovijed: Dobro se sjećam Sanaderovih ponižavanja

Bivši premijer samostalno je donosio odluke koje bi ostali članovi jednostavno morali prihvatiti jer ih je dovodio pred gotov čin

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Vladimir Šeks

Nekoliko dana nakon što je Ivo Sanader izbrisan iz članstva u HDZ-u, njegov nekadašnji kolega i prijatelj Vladimir Šeks, koji je djelomice i odgovoran za davanje noge bivšem premijeru, odlučio se ispovjediti javnosti i opisati stanje u stranci od vremena kad je Sanader postao bog i batina u njoj. Kako piše tjednik Globus, Šeks je navodno izjavio da je Sanader autoritet gradio na pobjedničkim rezultatima s parlamentarnih izbora i strogoćom koju je pokazivao s namjerom da zastraši neistomišljenike u HDZ-u.

Navodno je bivši premijer htio eliminirati Šeksa iz politike koji i sam kaže da je 2007. od Sanadera dobio savjet da se ne kandidira na parlamentarnim izborima nego da se pokuša izboriti za mjesto Ustavnog suca. Šeks tvrdi da je sa Sanaderom bio samo u političkom, „pragmatičnom" prijateljstvu te da ne osjeća grižnju savjesti zbog njegova izbacivanja iz HDZ-a.

„Najbolji je dokaz tome što su naši odnosi strahovito zahladili onoga trenutka kada sam ja, želeći ga zaštititi od nagađanja da je sudjelovao u tajnom dogovoru u Veroni o prodaji Plive, rekao: ja bih preferirao Vukovar, a ne Veronu. Želio sam ga zaštiti od špekulacija, a on je meni to uzeo kao krimen. Širio je glasine o meni i pred više ljudi u SAD-u rekao: Bude li Šeks još jednom tako iskočio - letit će", ispovijeda se Šeks dodavši kako je to poniženje ostalo dobro urezano u njegovu sjećanju.

Šeks također tvrdi da je Sanader uglavnom samostalno donosio odluke koje bi ostali članovi jednostavno morali prihvatiti jer ih je dovodio pred gotov čin. Isto tako, sjeća se kako mu je bivši stranački šef usputno rekao da je Luka Bebić zaslužio mjesto predsjednika Sabora što Šeksa nije povrijedilo - problem je bio u načinu na koji je Sanader to obavio.

Sad kad su određene stvari isplivale na površinu i kad se mulj u političkim plićacima napokon spustio, određeni članovi HDZ-a, pa tako i sam Šeks, počeli su mijenjati mišljenje i o Sanaderovom odlasku prije šest mjeseci:

„Osjećao sam se kao zadnja budala što sam govorio da je Sanader dao jasne razloge odlaska iz politike, odnosno da je završio svoju političku dionicu i da je sada došlo vrijeme za druge ljude", rekao je Šeks.

Vladimir Šeks je iznio i svoje špekulacije o razlozima Sanaderova šokantnog povratka:

"Mislim da se kod njega stvorilo snažno uvjerenje da se mora vratiti u aktivnu politiku kako bi svojim povratkom preventivno spriječio daljnje širenje uvjerenja da je i on umočen u neke afere."

07.01.2010. 12:18:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh