« Seks
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZABAVNO I KORISNO

Seksom do odličnog zdravlja

Redoviti spolni odnosi ne samo da vas zbližavaju s partnerom, nego vas mogu učiniti i fizički zdravijima

Fotografija vijesti
Više o

seks

,

muškarci i žene

,

orgazam

,

seks i zdravlje

,

spolni odnosi

Iako je seks esencijalan za uspješan brak ili ljubavnu vezu, on je puno više od puke požude i intimnog povezivanja partnera. Seks je zabavni način za održavanje dobrog fizičkog zdravlja. Svima nam je jasno da akcijom u krevetu pržimo kalorije i održavamo vitku liniju, no druge blagodati seksa su nam još uvijek misterija.

Kako ne bi bili više u mraku donosimo vam nekolicinu skrivenih posljedica seksa po ljudsko zdravlje, naravno riječ je o pozitivnim efektima.

Manje stresa - Ako "šizite" zbog sutrašnjeg ispita ili razgovora za posao najbolje bi bilo da uhvatite partnera/icu za ruku i pravac spavaća soba. Naime, studija sveučilišta West of Scotland otkrila je da ljudi koji su u seksualno aktivni barem jednom u dva tjedna lakše podnose stresne situacije, poput javnog nastupa.  Znanstvenici kažu da se za vrijeme seksa luče endorfini i oksitocin, a ti hormoni "sreće" ne samo da nas opuštaju, nego uklanjaju tjeskobu i depresiju.

Tvrđi san - Endorfini koji se pojačano luče za vrijeme seksa ne samo da smanjuju stres i tjeskobu već opuštaju i tijelo i um, a to je idealno stanje za kvalitetan san. Za vrijeme orgazma također se luči hormon prolaktin koji je prirodno povišen dok spavamo, stoga znanstvenici vjeruju da postoji jaka veza između sna i seksa. No, imajte na umu da vas strastveni seks može totalno razbuditi, stoga ako želite odmah zaspati suzdržite se od bilo kakvih akrobacija.

Smanjuje bol - Studija sveučilišta Illinois pokazala je da hormonski vatromet nakon orgazma može ublažiti svaku bol, od probadanja u leđima do snažnog pulsiranja u glavi. Znanstvenici kažu kako taj pozitivni efekt dolazi od endorfina koji su vrlo slični morfiju. Imate strašnu glavobolju, a partner nije kraj vas? Nema veze, masturbacija ima isti učinak.

Mladenački sjaj - Želite li izgledati mlađe? Seksajte se što češće. Naime, studija škotskih znanstvenika pokazala je da osobe koje imaju aktivan seksualni život, spavaju sa partnerom barem četiri puta tjedno, izgledaju od sedam do 12 godina mlađe. Znanstvenici kažu da redoviti spolni odnosi potiču lučenje hormona, među kojima su testosteron i estrogen, koji pomažu tijelu da ostane vitalno i izgleda mlađe. Brojne studije pokazale su da estrogen čini kožu mekšom, a kosu sjajnijom.

Blaže menstruacije - Iako mnogi zaziru od seksa za vrijeme menstruacije, brojni stručnjaci preporučaju spolni odnos jer kada žena doživi orgazam maternica se steže, a time se iz tijela izbacuju spojevi koji izazivaju bolne menstruacije. Također, što se više maternica steže to će se brže izbaciti sva krv i tkivo, a to može značajno skratiti trajanje menstruacije. Za vrijemo onih dana u mjesecu preporuča se samo misionarski položaj.

Vitka linija - Iako je ovo najočitija posljedica seksa, vrijedna je spomena zbog svojeg pozitivnog učinka na zdravlje. Trideset minuta akcije ispod plahti može sagorjeti 350 kalorija, što je jednako umjerenom trčanju oko 40-ak minuta na pokretnoj traci, a trbušni mišići, te mišići leđa, guzice i bedara dobivaju lijepu dozu napora. Da li postoji bolja isprika od ove za preskakanje jutarnjeg trčanja?

18.04.2012. 22:47:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh