« Skijanje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SPORTS ILLUSTRATED

"Seksistička" naslovnica s Lindsey Vonn izazvala buru reakcija

Fotografija pokazuje dvostruku uzastopnu pobjednicu Svjetskog kupa u prignutoj pozi

(Sports Illustrated)
Više o

Lindsey Vonn

,

seksizam

,

Sports Illustrated

Velik broj građanskih udruga u SAD-u, pogotovo feminističkih, glasno prosvjeduje zbog fotografije američke skijašice Lindsey Vonn koja je osvanula na naslovnici Sports Illustrateda...

Magazin koji u Americi drže Biblijom sportskog novinarstva najavio je skorašnje Zimske olimpijske igre u Vancouveru u posebnom izdanju, koje će se na kioscima pojaviti osmog veljače.

Krasi ga udarna tema o Lindsey Vonn kao najboljoj američkoj skijašici svih vremena i najvećoj njihovoj olimpijskoj uzdanici.

Fotografija na naslovnici svakako je kontroverzna: pokazuje dvostruku uzastopnu pobjednicu Svjetskog kupa u prignutoj pozi.

Iako je takav tip držanja karakterističan za njezine najjače discipline, spust i superveleslalom, nije teško zaključiti da su urednici na pameti imali i seksualnu aluziju.

"Vonn je sjajna sportašica, koja također predstavlja standard ženske privlačnosti. Ovo je jedan takav primjer zloupotrebljavanja njezine privlačnosti. Oni koji prate redovito SI znaju da se sportašice iznimno rijetko pojavljuju na naslovnici magazina, svega u 4% slučajeva, što je dokazano višestrukim studijama. U rijetkim trenucima kada se to dogodi, nažalost, sportašice nisu predstavljene u akciji, već su prikazane kao seksualni objekt. Vonn nije bila iznimka", komentar je na internetskoj stranici Womentalksports.com.

Već desetljećima su pitanje ozbiljnoga javnog prijepora u Americi godišnja izdanja Sports Illustrateda na kojima se promoviraju nove linije plivačkih odijela. Magazin zbog toga nikad nije prestajao biti vjeran svojoj filozofiji. Teško da će biti sada.

Ostaje samo pričekati što će na sve reći sama skijašica. Zasad se nije oglasila. (totalsport)

05.02.2010. 10:53:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    05.02.2010. 14:20
    amerikanci su nevjerojatni licemjeri, smeta im ovakva slika, a na televiziji svakodnevno hektolitri krvi, odsječeni ekstremiteti i ostale najbizarnije stvari... :-P
  2. avatar
    05.02.2010. 15:41
    Totalna nebuloza. Kako na jednoj naslovnici to može biti seksistički, a kada nju i sve ostale sportašice stotine kamera hvataju iz svih, a posebno 'zanimljivih' kuteva, onda je to kvalitetan tv program i pokrivanje sportskih događaja? A i šta, prisilili su ju da pokaže dupe protiv njene volje? Gluposti... Ako žele čedan sport neka ogrnu žene u burke i budu kuš, ako ne žele neka gledaju u guzice koje emancipirane žene tako rado pokazuju i kraj priče.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh