« Život
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
NIJE VALJDA

Seksi selfieji žena su put ka uspjehu i ravnopravnosti?

Postavljanje seksi fotografija moglo biti jedan od načina da se žene popnu unutar društvene hijerarhije i "razbiju" nejednakost u dohotk

Ovo je način emancipacije?
Ovo je način emancipacije? (Arhiva)
Više o

društvo

,

selfie

,

seksi selfie

,

hijerarhija

Selfie kultura, ako se to tako može nazvati, poharala je cijelu zemaljsku kuglu - društvene mreže prepune su seksi selfija žena iz raznih dijelova svijeta, a znanstveno istraživanje pokazalo je da bi postavljanje takvih seksi fotografija moglo biti jedan od načina da se žene popnu unutar društvene hijerarhije i razbiju nejednakost u dohotku.

Seksi selfiji govore mnogo manje o rodnoj diskriminaciji u duštvu ili o ženama i djevojkama koje ih snimaju, nego o prirodi ekonomija u kojima žive, pokazuje studija koju je proveo tim istraživača predvođenih psihologinjom Khandis Blake s australskog Sveučilišta u Novom južnom Walesu.

Premda mnogi pretpostavljaju da su ženski seksi selfiji proizvod rodne nejednakosti ili opresije, čini se da bi se zapravo moglo raditi o ženskoj kompetitivnosti u razbijanju ekonomske nejednakosti, odnosno nejednakosti u dohotku, navode znanstvenici u istraživanju, koje je objavila američka Nacionalna akademija za znanost.

Blake i njezin tim su proučavali ženske selfije na društvenim mrežama, uključujući Instagram i Twitter i ispitali kako društveni, ekonomski i politički aspekti potiču na postavljanje više seksi selfija na nekim lokacijama, a ne na drugima.

Ispitivali su selfi trendove te rodne nejednakosti i nejednakosti u dohotku u više od 100 zemalja, a usredotočili su se na podatke iz SAD-a, koji su otkrili da je nejednakost u prihodima značajan faktor. Naime, pokazalo se da je tamo gdje je veća nejednakost u dohotku među muškarcima i ženama vjerojatnije da će žene na društvenim mrežama postavljati seksualiziran sadržaj.

Dodatno, istraživači su prikupljali podatke o salonima za uljepšavanje i ženskom odijevanju u područjima koja su ekonomski nejednaka, ali ne i rodno opresivna i pokazalo se da ta područja imaju relativno više plaće u dobrima i uslugama povezanima s ženskim izgledom.

S obzirom na to, autori studije pretpostavljaju da su seksi selfiji i poboljšanja u izgledu markeri ženskog natjecanja. Naime, nejednakost potiče i pojačava natjecanje, a s obzirom na to da je ljepota vrijedna roba u našem društvu, ne iznenađuje da je žene nastoje iskoristiti kao svoju prednost u društvenoj hijerarhiji.

Dakle, pronađite feministkinju u sebi i opalite neki selfie? Hmmm....

02.09.2018. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh