« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Inicijativa iz Britanije

Seks legalan za mlade ispod 16?

Profesor prava John Spencer iz Britanije smatra da legalna dob za stupanje u seksualne odnose kriminalizira ostatak populacije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dobna granica

,

seksualni odnosi

Svoje kontroverzne stavove namjerava iznijeti u sutrašnjoj specijalnoj emisiji BBC-a.  Generalno, profesor smatra kako bi seks trebao biti legalan i za mlade ispod 16. Tvrdi kako ova dobna granica zapravo čini kriminalcima polovicu populacije.

Ipak, neki članovi britanskog parlamenta smatraju da je nevjerojatno očekivati spuštanje dobne granice pogotovo u vrijeme kada su tinejdžerske trudnoće na vrlo visokom nivou. Posljednje brojke iz 2007. pokazuju da je samo u Engleskoj i Walesu 42.900 djevojčica u dobi ispod 18 godina, te 8.200 ispod 16 zatrudnjelo, dok je većina tih trudnoća završila pobačajem. Kontroverzni plan britanske vlade kojim se nastojao smanjiti postotak takvih trudnoća, a koji je porezne obveznike stajao više od 300 milijuna funti nije se pokazao uspješnim.

Član parlamenta, torijevac David Davie tvrdi: ˝Bitno je da zakon štiti mlade ljude od iskorištavanja od strane odraslih. Previše je mladih koji rano stupaju u seksualne odnose i već sada imamo groznu statistiku.˝

Unatoč kritikama iz parlamenta čak i policijski inspektori smatraju da bi se ta dobna granica trebala spustiti na 13. Napominju kako zakon ne pravi razliku između seksualnog iskorištavanja i prirodnog instinkta mladih. Terry Grange, bivši policijski načelnik tvrdi da muškarci u dobi od 30 godina koji su stupili u seksualne odnose s maloljetnim djevojkama ne trebaju  nužno biti klasificirani kao pedofili.

22.09.2009. 06:46:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh