« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ZNANSTVENO POTVRĐENO

Šef koji vas maltretira zaista je 'idijot'

Agresija nadređenih najčešće je rezultat povrijeđenog ega koji ne podnosi prokazivanje inferiornosti i nesposobnosti

(Corbis)
Više o

bullying

,

maltretiranje na poslu

Imate šefa koji vas maltretira? Možda će vas utješiti rezultati novog istraživanja koje je potvrdilo da vođe koji se osjećaju i jesu nesposobni, u iskaljivanju na podređene nalaze 'utjehu' za vlastitu inferiornost.

"Ljudi na pozicijama osjećaju da moraju biti superiorni i kompetentni. Kada osjete da je to ne mogu iskazati 'po pravilima', skloni su rušenju drugih", pojašnjava Nathanael Fast, socijalni psiholog sa sveučilišta Southern California iz Los Angelesa na kojem je proveden niz istraživanja u tom području.

U istraživanju je sudjelovalo 90 osoba među kojima su se najagresivnijima pokazali upravo oni na visokim pozicijama, a često i 'visoko dignutim nosom', javlja New Scientist.

Kako bi saznali može li ozlijeđeni ego prouzročiti agresivne reakcije, istraživači su 'poljuljali' osjećaj moći kod subjekata. Tražili su da ispitanici opišu situacije u kojima se osjećaju moćno, nemoćno, sposobno i nesposobno. Ranija istraživanja pokazala su da takva prisjećanja rezultiraju kratkoročnim padom osjećaja premoći i sposobnosti.

Ispitanicima je rečeno da izaberu kazne za netočne odgovore koje su studenti ponudili na ispitima znanja. Izabirali su između zvukova čija je jačina varirala od 10 do 130 decibela. Oni koji su se osjećali najnesposobnijima birali su najjače zvukove dok su ostali birali puno blaže kazne.

Melem za ljutu šefovu narav ipak postoji, a to je naravno dodvoravanje. Kada su znanstvenici pohvalili vještine i sposobnost umišljenih vođa, njihova agresivnost je potpuno nestala. To potvrđuje, naglasili su znanstvenici, da šefovska agresivnost proizlazi iz povrijeđenog ega, a ne osjećaja ugroženosti za poziciju moći.

To je vjerojatno i razlog zbog kojeg se mali i veliki vođe vole okružiti s 'da gospodine/gospođo' tipom ljudi.

No, iako laskanje može ublažiti učinke, nije preporučljivo pretvoriti se u osobu koja će trpjeti maltretiranje, savjetuju psiholozi.

19.10.2009. 11:31:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh