« Film
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KINO EUROPA

Sedmi Human Rights Film Festival od 7. do 13. prosinca

Tema ovogodišnjeg festivala je borba za socijalna prava koja se u vrijeme aktualne gospodarske krize sve više ograničavaju

(humanrightsfestival.org)
Više o

kino Europa

,

human rights film festival

,

socijalna prava

Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održat će se od 7. do 13. prosinca u zagrebačkom kinu Europa, a program će se istodobno odvijati i u riječkom Art-kinu Croatia, izvijestili su danas organizatori, Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK".

Sedmo izdanje Festivala bavi se pitanjem borbe za socijalna prava, što je goruća tema u trenutku kada se u ime gospodarske krize mnoga prava ograničavaju ili u potpunosti ukidaju, stoji u priopćenju.

Festival će otvoriti dokumentarni film "Susret" Igora Bezinovića o neobičnom susretu seljaka i studenata tijekom ovogodišnjih prosvjeda u Zagrebu, te francuski igrani film "Bijeli materijal" Claire Denis, koji prati građansko-ratnu situaciju u jednoj afričkoj zemlji i postupni nestanak obitelji bijelih gospodara-plantažera.

Među 20-tak filmova, od kojih su mnogi nagrađivani na svjetskim festivalima, prikazat će se kineski "Žalba", američki "The Yes Men popravljaju svijet", francusko-iranski "Žene bez muškaraca", izraelski "Hranidbeni lanac", afrički "Teza" te "Posljednji podvig diverzanta Oblaka" Vatroslava Mimice iz 1978. godine.

Popratni program donosi diskusije o vizualnoj artikulaciji borbe za gradski prostor u Zagrebu, o ljudskim pravima, o političkom utjecaju slike i slikovnosti te o političkoj organizaciji znanja.

U suradnji sa riječkom udrugom "Drugo more" u zagrebačkoj Galeriji Nova od 9. do 12. prosinca bit će postavljena izložba o akcijama inicijative "Pravo na grad".

Ulaz na sve projekcije i festivalska događanja je besplatan, navode organizatori. (hina/metro-portal)

05.12.2009. 17:43:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh