« Film
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Novo u zagrebačkim kinima - 10. prosinca

POGLEDAJTE TRAILERE: Slagalicu strave VI, Čovjeka ispod stola i Nevolje u raju možete pogledati u Cinestaru i Movieplexu od četvrtka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)
Više o

Movieplex

,

Čovjek ispod stola

,

Cinestar Zagreb

,

zagreb-info

,

film nevolje u raju

,

slagalica strave 6

U zagrebačka kina ovog su tjedna došla tri filma koje je pokopala i publika i kritika. Horor, komedija i tragikomedija trebali su zadovoljiti širi spektar gledateljstva, ali čini se da su prošlotjedni blockbusteri ipak bolja preporuka.

Malo krvi i to je sve

Mnogi se pitaju je li uopće imalo smisla praviti još jedan nastavak serijala "Slagalica strave" nakon što je mozak krvavih igara napustio žive. Jigsaw je mrtav, ali ubijanja i mučenja se nastavljaju. Na meti su svi oni zlobnici koji bez imalo savjesti iskorištavaju ljude bez zdravstvenog osiguranja.

"Osvetnik" je detektiv Hoffman iza kojeg se brzim korakom kreće FBI. Psihopat Hoffman, nasljednik Jigsawa započinje krvavu igru. Inače, ovaj serijal je jedan od najpopularnijih horor serijala, ali iskreno nakon prva dva dijela svaki idući bio je gori od prethodnog. Kritičari nisu imali milosti. Osim što su popljuvali većinu nastavaka, posebno su se okomili na ovaj posljednji šesti proglašavajući ga totalnim promašajem. Gluma ne spada čak ni pod amaterstvo, logika je nejasna, a napetosti nema nimalo što je za jedan horor film nedopustivo.

Film se prikazuje u Cinestaru od četvrtka 10.prosinca.

Valjda jedina pozitivna strana čitave priče leži u činjenici da se kroz film tematizira i propituje kontroverza oko zdravstva u SAD-u koja je vrlo aktualna u posljednje vrijeme. No, publiku ovakvih filmova ne zanima promišljanje o dubljim temama. Ako nema uzbuđenja, straha i napetosti (i krvi, naravno), horor je promašaj.

Dobrodošli u raj

"Nevolje u raju" još je jedna u nizu komedija koje to baš i nisu. Priča se vrti oko dva para koja odlaze na luksuzni odmor, no pod uvjetom da odrade bračne terapije zbog kojih će upasti u razne neprilike. Osam godina sretnog braka između Jasona (Jason Bateman) i Cynthie (Kristen Bell) je prošlo, i čini se da je par na prekretnici. Šokiraju prijatelje objavom o razvodu koji im se provlači kroz glavu. Posljednji očajni korak u spašavanju braka je odlazak na Rajsko ljetovalište, tropski otok negdje u Južnom Pacifiku koji je namijenjen parovima u krizi. Komplikacije nastaju kad uvide da si ga mogu priuštiti jedino u grupnom aranžmanu. Jason i Cynthia pozivaju nekoliko svojih prijatelja, inače parova (Vincent Vaughn i Malin Akerman, Jon Favreau i Kristin Davis, Faizon Love i Kali Hawk), i objašnjavaju im da ne moraju sudjelovati u seansama. No, po dolasku shvaćaju da baš svi moraju proći terapiju. Marcel (Jean Reno) je poznati šaptač parovima koji ima specijalne tehnike koje koristi u terapijama. Stvar je u tome da svi moraju sudjelovati  ili se mogu početi pakirati. Uskoro ekipa upada u niz smiješnih situacija, ali istovremeno i zabrinjavajućih.

Film je u javnosti prošao relativno tiho (izuzmemo li činjenicu da je bilo kritika oko navodnog rasizma na plakatima). Filmski kritičari zamjeraju pomanjkanje stvarno smiješnih situacija što je ključni element jedne komedije (podsjetimo, Slagalica strave uopće nije napeta). Istina, Vincent Vaughn je jedini opravdao svoju titulu komičara, ali to je sve što film nudi. Osim lijepog krajolika u pozadini, gledatelji neće pretjerano uživati u kinima.

"Nevolje u raju" možete pogledati u Cinestaru i Movieplexu od 10. prosinca.

Tradicija se nastavlja

Hrvatska kinematografija tradicionalno ne prolazi dobro ni kod kritičara ni kod publike. Ništa drugačiji slučaj nije ni s filmom "Čovjek ispod stola" koji priča priču o skupini gradskih luzera situiranih kraj jedne tržnice kojoj prijeti zatvaranje. Periferija grada mjesto je gdje u kontakt dolaze svi likovi. Njihove osobnosti su raznolike: Luka Petrušić glumi Groša, blago retardiranog i bijednog mladića; Jelena Lopatić igra lik Lidije prodavačice koja je došla na zelenu granu i u ljubavi i na poslu; Damir Lončar je Pipanić kojeg prometna nesreća potakne da ispovijeda vlastite grijehe, ali i grijehe svoje žene i njene sestre. Djelatnicu u bistrou glumi Marija Škaričić, tu su još okradeni pljačkaši braća Ringlov, itd.

Što reći? Kritičari su film pokopali. U Puli je zaradio loše ocjene kako od publike tako i od žirija. Priča nema veze sa stvarnošću i više podsjeća na nekakvu sapunicu. Zanimljivo je da nema glavnih uloga - svi glumci su jednako prisutni i jednako doprinose tragikomičnosti priče. Film se prikazuje u Cinestaru od 10. prosinca.

U Cinestaru i Movieplexu se još uvijek prikazuju "Građanin opasnih namjera" - Clyde Shelton (Gerard Butler) uzorit je građanin, otac i suprug kojemu tijekom pljačke žena i kćer bivaju ubijene na okrutan način. Ubojice su uhvaćene, ali na scenu stupa pravosudni sustav.

Još jedan dobri i uzoriti čovjek je i Larry Gopnik (glumi ga Michael Stuhlbarg, nominiran za Tony Award). Ovaj profesor fizike voli svoju obitelj, odan je suprug i otac, ali jednog dana kolo sreće mu se okreće. Film se zove "Ozbiljan čovjek".

"Astro Boy" mladi je robot iz futurističkog grada Metro Cityja. Njegov tvorac je znanstvenik Tenma koji mu je ugradio posebnu plavu energiju. Ta energija omogućuje Astro Boyu da se kreće svjetlosnom brzinom, vidi poput rendgena i da leti. Sudbina mu je namijenila put na kojem će se susresti s vojskom podzemnih robota i zemaljskih stvorenja koja su u najmanju ruku čudna.

09.12.2009. 23:16:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh