« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
HUMANITARNO

Sedma godina projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“

Ambasador projekta glumac Zijah Sokolović održao virtualnu Bajkaonicu za djecu od 1. do 4. razreda za djecu diljem Hrvatske

Bajkaonica
Bajkaonica (Arhiva)
Više o

humanitarna akcija

,

Zijah Sokolović

,

Neka odrastanje bude dječja igra

Projekt društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" koju tvrtka Beiersdorf Hrvatska provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca" Hrvatske i ove je godine, unatoč pandemiji, uspješno proveo aktivnosti namijenjene važnosti igre za dječji razvoj.

Ovogodišnje aktivnosti projekta prilagodile su se novonastaloj situaciji kako bi još jednu godinu zaredom proveli program pod nazivom BAJKAONICA. Sa željom da temu pripovijedanja ove godine približimo što većem broju djece diljem Hrvatske, u skladu s epidemiološkim mjerama, ambasador projekta, poznati glumac Zijah Sokolović po prvi je puta održao Bajkaonicu za djecu od 1. do 4. razreda u sklopu programa Hrvatske radiotelevizije „Škola na Trećem". Ovogodišnja Bajkaonica imala je dodatnu umjetničku nadogradnju te su se Zijahu u interpretaciji bajki pridružila djeca iz Osnovne glazbene škole Jastrebarsko, Paula Golub i Helena Antičević na violini te Rafael Fabijanić na gitari. Interpretirana „Bajka o usamljenoj gitari" i „Bajka o umišljenoj violini" autorska su djela o glazbenim instrumentima koje je specijalno za Bajkaonicu napisala književnica Selma Parisi.

"Ovogodišnje izdanje Bajkaonice je sve samo ne uobičajeno. Projekt "Neka odrastanje bude dječja igra" ima važnu poruku koju svake godine sa svim srcem prenosimo djeci. Ove godine je ta poruka još posebnija. Pripovijedanje bajki ima snažnu moć koju smo nadopunili umjetničkom interpretacijom te omogućili djeci da istovremeno dožive ljepotu glazbe i usmeno pripovijedanje.", ispričao je ambasador projekta, glumac, Zijah Sokolović.

Tvrtka Beiersdorf Hrvatska u sklopu ovogodišnjeg projekta „Neka odrastanje bude dječja igra" donirala je partneru projekta Savezu društava „Naša djeca" Hrvatska iznos od 100.000,00 kuna čime se program pripovijedanja i čitanja bajki te usmenih priča nastavio razvijati. Kao i edukacija pripovjedača te opremanje novih kutića. Ovaj ciklus Bajkaonice završava s ukupno 62 educirana volontera i čak 32 opremljena Društva „Naša djeca" za pripovjedački program „Bajkaonica".

Edukacija novo uključenih volontera-pripovjedača iz 5 novih Društava „Naša djeca" iz Slavonije (Belišće, Donji Miholjac, Pleternica, Požega i Osijek) održala se ovo ljeto u Osijeku. Svi sudionici su dobili opremu za provođenje aktivnosti BAJKAONICA - mobilne kutiće za pripovijedanje te dizajnirane kostime s potpisom Pleatpls studija.

Za 40-ak već iskusnih volontera-pripovjedača iz dosadašnjih ciklusa Bajkaonica održana je online edukacija „Virtualna storytelling radionica" pod vodstvom suosnivačice "Laboratorija zabave" i suorganizatorice "STORYinga", međunarodnog storytelling festivala, profesorice Dijane Zorić. Radionica je bila usmjerena treningu pripovjedača za virtualno pripovijedanje. Kroz teoretski dio, praktični te demonstraciju, voditelji su osposobljeni za kvalitetnu pripremu i izvedbu virtualnog pripovijedanja bajki i priča za djecu te interakciju s gledateljima i slušateljima.

U mjesecu prosinca, vremenu blagdanskog darivanja, polaznici virtualne radionice pripovijedanja iz brojnih Društava „Naša djeca" razveselit će svoje najmlađe i njihove roditelje organizirajući ovaj put lokalne virtualne Bajkaonice u svojim gradovima i općinama diljem Hrvatske.

Zahvaljujući projektu "Neka odrastanje bude dječja igra", znanje i alati programa "Bajkaonica" ukorijenili su se u lokalnim sredinama i Društvima "Naša djeca" čiji ih volonteri provode i gotovo svakodnevno koriste u svojim redovnim aktivnostima s djecom. Pružajući podršku obiteljima na području Hrvatske ostvaruje se cilj globalne inicijative tvrtke Beiersdorf kojom se želi pomoći djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.

O projektu "Neka odrastanje bude dječja igra"

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative "NIVEA - stalo nam je do obitelji" kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava „Naša djeca" te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima.

2015. godine, u drugoj godini provedbe projekta, educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U trećoj godini održavanja projekta 2016. godine edukaciju je prošlo 43 volontera kroz tri programa - dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra "Čiri-Biri-Bajka" nastala u sklopu projekta.

2017. godine projekt je obilježila tema pripovijedanje, a kroz ukupno 106 održanih radionica Bajkaonice sudjelovalo je čak 2.154 djece diljem Hrvatske. Za pripremu radionica organizirana je edukacija za 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca koji su zajedno s djecom stvarali nove priče. Na kreativnom natječaju potrošači su izabrali najbolju priču "Leopard i dječak" Društva „Naša djeca" Zabok, a NIVEA je prema predlošku izradila prekrasnu slikovnicu s ilustracijama Ivane Guljašević Kuman te audiovizualnim zapisom priče koju je ispričao Zijah Sokolović.

2018. godine obilježili smo petu godišnjicu održavanja projekta i nastavili s temom pripovijedanja. U projekt je uključeno 21 Društvo Naša djeca i educirano 34 volontera koji su kroz Bajkaonice prenosili vještine pripovijedanja i s djecom stvarali nove priče na temu bajke „Ružno pače". U sklopu projekta održan je kreativni natječaj u kojem su potrošači putem NIVEA web stranice zajedno sa stručnim žirijem odabrali pobjedničku priču, a potom je ambasador projekta, Zijah Sokolović, tu istu pobjedničku priču interpretirao djeci na Bajkaonicama u pet osnovnih škola diljem Hrvatske. S idejom da se potiče kultura čitanja i pripovijedanja u sklopu projekta održano je 123 radionica Bajkaonica diljem Hrvatske na kojima je sudjelovalo gotovo 3.350 djece i izdano je limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu" s izborom od dvanaest nikad ispričanih priča iz usmenog stvaralaštva za djecu.

2019. godine u šestoj godini provođenja DOP projekta nastavili smo se baviti temom pripovijedanja s programom pod nazivom Bajkaonica. Projekt je uključivao edukaciju i doedukaciju 47 volontera iz ukupno 27 Društva „Naša djeca" te je opremljeno 6 dodatnih kutaka za provedbu Bajkaonica. Ambasador projekta, glumac Zijah Sokolović u okviru bogatog programa aktivnosti održao je Bajkaonice na kojima je sudjelovalo čak 858 pred školaraca i djece od 01. do 04. razreda na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku. Obuhvaćeno je gotovo 3.950 djece sa željom da se potiče dječji svijet mašte i bajki. Kako bi promovirali čitanje i pripovijedanje kod djece i odraslih, u sklopu projekta izdano je drugo limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu 2" s izborom od deset priča iz usmenog stvaralaštva za djecu. U sklopu influencer kampanje, projekt su podržala Doris Pinčić i Luka Bulić koji su u sklopu aktivnosti promovirali projekt putem društvenih mreža.

O Savezu društava „Naša djeca" Hrvatske

Savez društava „Naša djeca" Hrvatske je nevladina i neprofitna udruga građana koja od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima „Naša djeca" (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutno djeluje 100 Društava „Naša djeca" koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece. Savez DND ove godine obilježava veliku 70. obljetnicu kontinuiranog rada s djecom i za djecu pod sloganom „Brinemo za djecu od 1950.!

Više o projektu "Neka odrastanje bude dječja igra" saznajte na:

https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/bajkaonica

Facebook - www.facebook.com/NIVEAHrvatska

IG NIVEA Hrvatska - https://www.instagram.com/nivea_hr/?hl=hr

 

19.12.2020. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh