« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
FINANCIJE ZA JEDNOG

Sedam stvari kojima nas razvod nauči o novcu

Pored mnogih važnih životnih lekcija koje ćete zasigurno naučiti prolazeći kroz razvod, samački život naučit će vas i nekoliko važnih lekcija o novcu

Fotografija vijesti
Više o

razvod braka

,

muškarci i žene

,

financijski problemi

Prolaženje kroz pakao razvoda nauči nas mnogim životnim lekcijama. Primjerice, mnogi po prvi put u životu shvate kako samački život nije kraj svijeta i svemira ili da je najvažnije u životu ostati vjeran sebi, umjesto da se neprestano pretvaramo za druge ljude. Osim tih važnih životnih lekcija,  novostečeni samački život nauči nas i nekoliko važnih lekcija o novcu i financijama. Donosimo vam nekoliko najvažnijih.

1. Novac koji sami zaradite važniji je od onog koji zaradi netko drugi

Vremena u kojima su žene bile isključivo majke i domaćice, a muškarci ti koji su donosili kruh u obitelj daleko su iza nas. Nije nikakva tajna da je zarađivanje vlastitog novca najbolji način da se osjećate ispunjeno i samopouzdano. Ukoliko ste do sada ovisili isključivo o muževom novcu prvih nekoliko mjeseci zasigurno neće biti lako, ali dugoročni pozitivni učinak bit će nemjerljiv.

2. Krediti i dugovi su prava noćna mora

Unatoč tomu što su i mnogi parovi itekako svjesni ovoga, tek kad prestanete živjeti i dijeliti financije s nekime shvatit ćete kako dugovi mogu biti kobni. Prihodi kućanstva vam se preko noći doslovno prepolove, ali troškovi ostaju uglavnom jednako visoki. Loše financijske odluke iz prošlosti tek sad zapravo dolaze na naplatu.

3. Dobar financijski plan zlata je vrijedan

Stvar koja razlikuje ljude koji žive od mjeseca do mjeseca i neprestano imaju osjećaj da im nedostaje novaca od onih koji unatoč krizi imaju sve što im treba jest upravo dobar financijski plan. U četvrtoj smo godini globalne recesije i nemate apsolutno nikakvu ispriku da nastavite živjeti iz mjeseca u mjesec, a da pritom nemate nikakav jasno postavljeni budžet kojeg se bez iznimke držite.

4. Novac doista ne kupuje sreću

Prava sreća ne proizlazi iz imanja stvari ili novca. Sjetite se samo kako ste svojevremeno imali dva automobila, veliku kuću i odlazili na more svake godine, ali ste bili u toksičnom braku koji vas je pomalo uništavao. Danas možda imate manje materijalne sigurnosti i udobnosti, ali ponovno uzimanje uzda svog života vrednije je od bilo kakve imovine.

5. Pozajmljivanje novca prijateljima i obitelji gotovo je uvijek greška

Kao što smo nedavno pisali, ukoliko već želite financijski pomoći članu obitelji ili prijatelju u nevolji, ne posuđujte mu novac, već mu ga dajte. Iz istog razloga nikad nikomu nemojte biti jamac ili sudužnik. Međuljudski se odnosi promijene u trenu, dok oni financijski traju i više desetljeća.

>>Pravila za pozajmljivanje novca prijateljima i rodbini>>

6. Počnite štedjeti što prije možete

Bez obzira radi li se o 50 ili 5000 kuna mjesečno, nikad nije prekasno za osiguravanje mirnije budućnosti. Iako vam se još trenutno čini da možete ovako živjeti dovijeka, imajte na umu da će mirovine biti sve manje i manje, a troškovi života sve veći. Želite li doista raditi do svoje osamdesete kako ne biste bili gladni?

7. Provjerite sve svoje račune i dugovanja

Jednom kad sredite onaj emocionalni život, obavezno provjerite da ste se od bivšeg razveli i financijski. Ukoliko ne želite neugodna iznenađenja u budućnosti, istražite imate li bilo kakvih skrivenih ili neplaćenih dugovanja i troškova za koje ste mislili kako su riješeni.

14.03.2012. 08:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh