« Sport
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
konačno šansa za Tygera Woodsa

Sedam novih sportova na Olimpijadi

Kandidati za 2016. su karate, golf, skvoš, ragbi, rolanje, baseball i softball

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Olimpijada

,

olimpijski sportovi

,

Međunarodni olimpijski odbor

,

ljetne olimpijske igre

Sedam sportskih saveza konkurira za uvrštenje u program ljetnih olimpijskih igara 2016. godine, a konačna odluka bit će donesena u listopadu sljedeće godine na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Kopenhagenu. Kandidati za uvrštenje u program Igara 2016. su karate, golf, skvoš, ragbi, rolanje, baseball i softball.

"Ključno je da imamo podršku organizatora najvećih turnira, a također nam je važno i da nastupe najbolji svjetski igrači", rekao je šef kandidature golfa Peter Dawson.

Baseball, koji je 2005. godine izgubio status olimpijskog sporta za OI 2012. u Londonu, mogao bi se vratiti u program igara 2016., ali samo ukoliko će biti zagarantiran dolazak najboljih svjetskih igrača. Za takvo što potrebno je dopuštenje američke profesionalne lige MLB, a za sada iz MLB-a odbijaju samu pomisao na puštanje svojih najvećih zvijezda na OI.

Od svih sedam sportova koji kandidiraju najmasovniji je karate kojim se bavi 100 milijuna ljudi diljem svijeta, rolanje igra na kartu privlačenja mlađe publike, dok ragbi za OI predlaže varijantu sa sedam igrača u polju, umjesto tradicionalne varijante sa po 15 igrača iz svake momčadi na terenu.

Nakon prezentacije svakoga sporta koja će se održati u petak, dva promatrača MOO-a će promatrati razvoj svakoga sporta sljedećih pola godine prije no što napišu izvještaj Izvršnom odboru. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 15:12:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh