« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
SJAJNO!

SeaCras u finalu prestižnog BlueInvesta

Startup SeaCras, nakon pobjede na ZICER-ovom Startup Factoryju, ušao u finale prestižnog BlueInvest 2022 programa

SeaCras
SeaCras (Arhiva)
Više o

finale

,

startup

,

SeaCras

,

BlueInvest

Startup SeaCras se u konkurenciji 1000 startupova probio u finale elitnog BlueInvest 2022 programa koji će se održati u Bruxellesu. Tamo će 28. ožujka na BlueInvest Dayu 2022 pitchati za značajnu investiciju, a jedini je hrvatski startup iz područja plave ekonomije koji je odabran u ovo vrhunsko društvo sačinjeno od 16 startupova. O razvoju i viziji SeaCrasa razgovarali smo s Tomislavom Stolarom, suvlasnikom i direktorom marketinga.

Obalne vode danas su područja na kojima se odvijaju najopsežnije aktivnosti plave ekonomije i pod najvećim su antropogenim stresom. Kako bi se ispunili ambiciozni kriteriji koje je postavila Europska komisija u okviru Okvirne direktive o vodama i Europskog zelenog plana, potrebna su skalabilna digitalna rješenja s niskim emisijama ugljika kojima se prati kvaliteta voda i mora. Takvo je rješenje razvio SeaCras, alumni ZICER-ovog akceleracijskog programa Startup Factory.

SeaCras je jedan od pobjednika Startup Factoryja 2021, a posljednjih godinu dana ovaj mladi tim znanstvenika niže uspjeh za uspjehom. Najnoviji među njima je ulazak u finale prestižnog BlueInvest programa 2022 koji će i ove godine u Bruxellesu okupiti inovatore, poduzetnike, investitore, korporacije i sve važne dionike sektora plave ekonomije. Plava ekonomija stavlja veliki naglasak na održivost u smislu ravnoteže između ekonomskog razvoja i očuvanja morskih ekosustava. Akvakultura, turizam, morski promet, ispuštanje otpadnih voda i bioraznolikost samo su neki su od njenih brojnih segmenata.

Od Startup Factoryja do BlueInvest Daya

„Nakon Startup Factoryja ušli smo u BlueInvest Readiness Assistance, program kojeg je osnovala Europska komisija s ciljem razvoja plave ekonomije. To je ekskluzivni program mentoriranja za startupove i projekte visokog potencijala koji imaju inovativna i održiva rješenja za plavu ekonomiju. SeaCrasova analiza satelitskih podataka ima ključnu ulogu u plavoj ekonomiji zahvaljujući mogućnostima visokog prostorno-vremenskog monitoringa kvalitete priobalnog mora", priča nam Tomislav.

Zanimalo nas je i kako je izgledala dinamika programa.

„Sama činjenica da smo ušli u program šestog ciklusa BlueInvesta kao jedini projekt iz Hrvatske predstavlja ogroman uspjeh. S obzirom na to da je svaka tvrtka imala svog individualnog mentora, nismo imali uvid u kvalitetu niti dinamiku rada drugih timova. Po završetku programa isporučili smo ostvarene ključne ciljeve. Nakon toga je uslijedila evaluacija ciljeva te poslovnog plana od strane PricewaterhouseCoopers tima koji vodi BlueInvest program", ponosan je Tomislav.

A o konkurenciji na koju su dečki naišli na putu kaže: „Izabrani smo među elitnih 16 kompanija iz područja plave ekonomije te 4 najbolje kompanije u Europi iz područja Ocean Observation. Također, dobili smo pozivnicu za sudjelovanje na BlueInvest Dayu 2022 koji se održava u Bruxellesu pred najrelevantnijim privatnim investitorima te predstavnicima europskih investicijskih fondova specifičnih za plavu ekonomiju. U užem krugu za 16 tvrtki koji su dobili pozivnicu za BlueInvest Day 2022 bilo je preko 200 kompanija, a u širem krugu ih je bilo preko 1000! Bez skromnosti, radi se o uspjehu bez presedana za hrvatsku kompaniju iz područja plave ekonomije."

Pobjeda na Startup Factoryju 2020

Proteklo je malo više od godine dana otkako je SeaCras u finalu ZICER-ovog Startup Factoryja 2020 kao jedan od pobjedničkih timova primio 100.000 kuna. Željeli smo doznati što je ovom izvrsnom timu značilo sudjelovanje u programu te što im je omogućila pobjeda.

„Startup Factory nam je puno značio iz više razloga. Kroz sudjelovanje u programu stekli smo know-how te podigli svijest o tome što je sve potrebno da bi se ostvarila uspješna startup priča. S obzirom na to da smo bili jedan od pobjednika, SeaCras brend je dobio na prepoznatljivosti u Hrvatskoj. Također, uz financijsku potporu razvili smo strategiju razvoja SeaCrasa", o vrijednosti programa ispričao nam je Tomislav.

Bitno je imati odličan tim

Iza uspješnih projekata stoje uspješni timovi ljudi. SeaCras tim čine vrhunski stručnjaci, a to su dr. Mario Špadina, dr. Stipe Lukin, mag. chem. Tomislav Stolar, mag. psych. Dražen Nikolić i mag. oec. Davor Blaženčić.

„Što se tiče našeg tima, i tu smo ostvarili rast te smo ponosni na njegovo proširenje stručnjacima iz područja strateškog upravljanja i financijskog menadžmenta."

Vizija budućnosti i poruka hrvatskom turističkom sektoru

Dečki iz SeaCrasa trenutno su snažno fokusirani na BlueInvest Day koji se u Bruxellesu održava 28. ožujka 2022.

O usredotočenosti i disciplini Tomislav kaže: „Imamo priliku osigurati veliku investiciju te ju sasvim sigurno nemamo namjeru propustiti. Osim toga, nedavno smo sklopili prve komercijalne ugovore na Jadranu počevši s Nacionalnim parkom Mljet te se radujemo pružanju vrhunske usluge! Sa svih strana dobivamo jako pozitivne reakcije i u kontaktu smo s još nekoliko klijenata."

Tomislav ističe da je motivacija SeaCrasa biti primjer implementacije europskog zelenog plana u Hrvatskoj te poručuje: „U okviru digitalne i zelene tranzicije te održivog razvoja u Republici Hrvatskoj, SeaCras nudi dodanu vrijednost koja ima veliki potencijal za hrvatski turistički sektor. Na primjer, podaci pokazuju da isticanje izvrsne kvalitete mora donosi 5% povećanje broja gostiju. To je vrlo konkretna i ekonomski mjerljiva brojka te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se jave ukoliko su zainteresirani za međusobnu suradnju."

SeaCras ima i širu viziju! Zbog nje su i ostvarili uspjeh na BlueInvestu. Ovaj uspješan mladi tim se za pet godina vidi u ulozi market leadera u svom tržišnom segmentu te namjerava poslovati u svim zemljama Mediterana. 

21.03.2022. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh