« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GUBE VEĆINU

SDSS raskinuo suradnju s HDZ-om u Vukovaru

Uzrok raskida je pokušaj vijećnika HDZ-a da izmijene pravo srpske nacionale manjine na uporabu ćirilice u javnoj i službenoj komunikaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SDSS Vukovar

,

Dejan Drakulić

,

HDZ Vukovar

Izvršni odbor vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) objavio je na web stranici SDSS-a obavijest o raskidu Sporazuma o političkoj suradnji s HDZ-om na razini grada Vukovara.

"Pokušajem ukidanja prava Srba na uporabu ćirilice koja je zajamčena gradskim statutom, a u čijem donošenju je prošle godine sudjelovao i HDZ, naš je dojučerašnji koalicijski partner HDZ zapravo sam raskinuo političku suradnju s nama", prenosi web portal izjavu predsjednika vukovarskog SDSS-a Dejana Drakulića.

Prema Drakulićevim riječima, Klub vijećnika SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara "ubuduće će djelovati potpuno samostalno bez ikakvih obveza koje su donedavno bile propisane sporazumom s HDZ-om te će i dalje raditi na korist svih građana Vukovara kao i na razvoju grada".

U Gradskom vijeću Vukovara SDSS ima trojicu vjećnika od kojih je Dejan Drakulić i potpredsjednik Gradskog vijeća u kojemu su se vijećnici SDSS-a priklanjali osmorici vijećnika HDZ-a osiguravajući na taj način HDZ-u, koji podržavaju i dva vjećnika HSP-a dr. Ante Starčević, većinu u Gradskom vijeću.

Bez potpore vijećnika SDSS-a, HDZ gubi većinu u vukovarskom Gradskom vijeću. Uzrok raskidanju Sporazuma je pokušaj vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević da na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izmijene članak 61. gradskog Statuta kojim je pripadnicima srpske nacionalne manjine dano pravo uporabe ćirilice u javnoj i službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara.

Statut s tim člankom donijeli su prošlog ljeta, nakon što je gradonačelnik na lokalnim izborima postao Željko Sabo (SDP), vijećnici HDZ-a, tadašnjeg HSP-a i SDSS-a. U vukovarskome Gradskom vijeću ima 13 vijećnika SDP-a, 11 vijećnika HDZ-a, tri SDSS-a i dva vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 23:12:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh