« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
SANADEROVA 'KOMEMORACIJA'

SDP traži ostavke Hloverke Novak-Srzić i Vanje Sutlića

Oporbenjaci su HTV nazvali biltenom HDZ-a i ustvrdili kako javna televizija krši Zakon o elektroničkim medijima

(Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

HTV

,

Hloverka Novak Srzić

,

SDP

,

Nenad Stazić

,

Vanja Sutlić

,

Sanaderov govor

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić javnu su televiziju "pretvorili u stranački bilten HDZ-a i stoga trebaju slijediti potez svog poslodavca i dati ostavke", izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Nenead Stazić govoreći o HTV-ovom emitiranju 50-minutnog govora Ive Sanadera.

Zakon o elektroničkim medijima obvezuje na nepristranost, zabranjuje strankama pokroviteljstvo nad programskim sadržajima i promidžbu na HTV-u, osim u vrijeme izbora, no Stazić kaže kako je "ta promidžba jučer bila izazovno otvorena i drska".

"To nije bio govor premijera, jer je Sanader u četvrtak razriješen dužnosti, već je to bio ostrašćeni govor bivšeg vođe HDZ-a prepun uvreda za SDP", ocijenio je Stazić koji smatra da su "prozirna objašnjenja o tobožnjem velikom interesu javnosti za govor" jer je, kazao je, za emitiranje bio dovoljan poziv Ive Sanadera.

"Pristojni građani se ne žele dati maltretirati propagandnim govorom propalog premijera i stoga će SDP od Sutlića i Novak- Srzić zatražiti da slijede potez svog poslodavca i daju ostavku jer nisu sposobni za obavljanje javne funkcije", izjavio je Stazić koji navodi da je SDP jučer primio velik broj poziva građana koji su prosvjedovali zbog emitiranja Sanaderova govora.

Stazić je ocijenio kako se takvo kršenje Zakon o elektroničkim medijima dosad nije dogodilo, pa je i komemoracija Ivici Račanu bila popraćena kroz informativne emisije HTV-a. Tom događaju HTV nije posvetio takvu pozornost kao, kako je rekao, "političkoj komemoraciji Ivi Sanaderu".

Novak-Srzić: Sanaderov govor bio je 'prvorazredan politički događaj'

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić ocijenila je zahtjev SDP-a za njezinom i ostavkom glavnog ravnatelja HRT-a kao dodatni pritisak na HTV. Istknula je da HTV nije izravno prenosio stranački skup HDZ-a, a za emitiranje govora Ive Sanadera odlučila se jer je to bio prvorazredan politički događaj od posebnog interesa javnosti.

"Napominjem da program HTV-a nije izravno prenosio stranački skup HDZ-a pa čak ni dijelove te odbacujem svaku pomisao da je s moje strane bilo ikakvog strančarenja ili politikanstva", rekla je Novak-Srzić i podsjetila da se izjave, govore ili dijelove govora predsjednika Republike, Vlade ili šefa oporbe prenosilo na HTV-u bez obzira gdje su rečene.

Istaknula je da je "ostavka Ive Sanadera na sve političke funkcije prvorazredan događaj koji se u Hrvatskoj dogodio prvi put od njezina postojanja i kao takav je predmet posebnog interesa domaće i strane javnosti".

"Sva sredstva javnog priopćavanja posvetila su velik dio svog prostora upravo tom događaju. Stoga sam kao glavna urednica Informativnog programa odlučila da se taj govor bez ikakva kraćenja i montiranja javnosti i objavi", kazala je glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić.

U isto vrijeme urednica Novak-Srzić nije komentirala zašto je ostavka premijera kao 'prvorazredan politički događaj', u vrijeme kada su ga izravno prenosile neke privatne televizije, na HTV-u bila manje važna od jedne sapunice i prijenosa teniskog meča.

Izvor: Hina

05.07.2009. 16:05:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh