« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEDOVOLJNO TRANSPARENTNO

SDP traži istražno povjerenstvo zbog ugovora Ine i MOL-a

VIDEO - Javni je interes utvrditi jesu li članovi vladinog povjerenstva za pregovore s MOL-om djelovali u interesu hrvatskih građana i zaštite državne imovine, smatraju SDP-ovci

(Infopunkt.tv)
Više o

SDP

,

INA

,

Boris Šprem

,

MOL

,

Željko Jovanović

,

Gordan Maras

,

istražno povjerenstvo

SDP je od Hrvatskog sabora zatražio da osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo činjenice oko sklapanja dopunjenog ugovora između INA-e i MOL-a iz 2009., ocijenivši taj i Vladin posao oko ugovora o plinskom poslovanju nedovoljno transparentnim i upitnim po nacionalne interese.

SDP-ovi saborski zastupnici Željko Jovanović, Gordan Maras i Boris Šprem izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici da su u petak u proceduru uputili zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi utvrdilo je li u postupku sklapanja ugovora s MOL-om zaštićen hrvatski interes, te je li došlo do prikrivanja činjenica.

SDP-ovci napominju da je tim ugovorom MOL stekao 47,1 posto dionica INA-e, dakle tek 2,3 posto više nego je u svom portfelju zadržala Vlada, odnosno država, te se pitaju kako to da je MOL dobio 100 posto upravljačkih prava u INA-i.

Navode da hrvatska javnost s pravom od Vlade traži odgovore je li državna imovina kroz dionice INA-e adekvatno zaštićena, budući da, kako kažu, upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji ne odražavaju realan odnos prema vlasništvu.

SDP-ovi zastupnici naglašavaju da je javni interes utvrditi jesu li članovi povjerenstva, koje je imenovala hrvatska Vlada za pregovore s MOL-om oko izmjena i dopuna ugovora, radili u interesu hrvatskih građana i zaštite državne imovine, a također i tko je bio u povjerenstvu, te je li ono obmanjivalo javnost prikrivajući eventualne nezakonitosti.

Istražno bi povjerenstvo, među inim, utvrđivalo zašto je MOL dobio upravljačka prava u INA-i koja nisu srazmjerna njihovom udjelu u vlasništvu, zašto se u postupak privatizacije nije uključila još neka zainteresirana tvrtka, zašto je Vlada odlučila preuzeti plinski posao i zašto je kupila plinsko skladište Okoli s plinom u njemu.

SDP-ovce zanima i postoje li i drugi poslovi koji su povezani sa sklapanjem ugovora (o prodaju dionica te o plinskom poslovanju), je li se u tom poslu pogodovalo MOL-u, te je li zbog eventualnih nezakonitosti oštećen državni proračun.

U područje rada povjerenstva spadala bi i provjera izjava bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića da mu je bivši premijer Ivo Sanader rekao kako u tim ugovorima nema ništa sporno i da je sve dogovorio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

"Neodgovornost, neznanje i netransparentnost, tri su riječi kojima možemo opisati ovaj posao između Vlade i MOL-a", poručio je Jovanović, ističući da su Vlada i MOL kao strateški partneri zapostavljali ono na što su se obvezali - ulaganje u modernizaciju riječke i sisačke rafinarije, a da su vodili računa samo o uvozu.

"Gdje je neznanje i netransparentnost ima prostora i za korupciju. Zato i tražimo osnivanje povjerenstva", kazao je.

Istoga je stava i Maras, koji poziva saborske zastupnike da dignu ruku za osnivanje povjerenstva i tako udovolje javnosti da sazna kako je sporni posao zaključen. "Ako HDZ ne pristane na osnivanje povjerenstva, onda će biti jasno da se od hrvatske javnosti skriva što se u tom poslu konkretno desilo", kazao je Maras. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 12:41:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh