« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BUDUĆNOST ZAGREBA

SDP se ispričao zbog pogrešnih odluka Gradske skupštine

POGLEDAJTE VIDEO - Najavljeno je osnivanje stručnog savjeta za prostorno planiranje Zagreba, no i dalje se ne zna što će biti sa slučajem Varšavska

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

GUP

,

Danira Bilić

,

Mirela Holy

,

Darko Vuletić

,

zagrebački SDP

,

Varšavska

,

Gradska skupština Zagreb

,

Vera Šimek Petrinjak

,

Željko Horvat

,

Ivica Fanjek

,

prostorno planiranje Zagreb

Zagreb se do sada razvijao u pravcu izgradnje velikih javnih garaža, velikih stambenih kompleksa i velikih trgovačkih centara, a pitanje je je li to najbolji način razvoja grada, istaknuto je danas na tematskoj sjednici Skupštine o sustavu prostornog planiranja u Zagrebu.

Gradski zastupnici složili su se da kad je riječ o prostornom planiranju, treba redefinirati ulogu Gradske skupštine jer tu nije izvršavala svoju ulogu promicanja javnog interesa. Zbog toga će, najavljeno je, biti osnovan stručni savjet za prostorno planiranje.

"Sustav prostornog planiranja danas nije takav kakav bi trebao biti, a mogli bi smo reći da niti ne postoji", kazala je Mirela Holy u ime Kluba SDP-a i današnju sjednicu označila prekretnicom.

Ispričala se građanima za sve pogrešne odluke koje su donijeli u prethodnom mandatu, a koje su izazvale štetu građanima, jer su zastupnici bili nedovoljno stručno informirani ili su bili obmanuti.

O slučaju "Cvjetni trg" govorila je nezavisna zastupnica s Liste Velimira Sriće Vera Šimek Petrinjak na čiju je inicijativu i organizirana tematska sjednica.

"Svi imamo pravo pogriješiti, ali možemo svoje pogreške ispraviti", kazala je Šimek Petrinjak i apelirala da se iznađe politički i zakonski modus kako bi se zabranila izgradnja garaža na Cvjetnom, odnosno denivelacija Varšavske ulice.

Ponovila je ocjenu da je taj projekt od početka krenuo krivo - od pogodovanja investitoru u kupnji nekretnina, preko izmjene gradskih propisa do toga da je javni interes utvrđen bez javnosti.

Darko Vuletić (HSS) iznio je sumnju u mogućnost revidiranja starih odluka, jer bi mogle uslijediti neke tužbe i problemi. Ustvrdio je da su taj i drugi prostorni problemi nastali zbog nepostojanja razvojnih programa u prostornom planiranju, a tako razmišlja i Danira Bilić (HDZ):

Zastupnici su pozdravili izradu "Zagreb - Plana" novog dokumenta o Zagrebu u budućnosti, a riječ je o sveobuhvatnom konceptu razvoja Zagreba do 2030. godine. O viziji prostornog razvoja Zagreba, kako je najavljeno, planira se raspisati natječaj.

Klub HNS-a uz ostalo je predložio da se prilikom izmjene GUP-a preispitaju prostorne mogućnosti uređenja Donjeg Grada a Klub Nezavisne liste Tatjane Holjevac da se zabrani gradnja javnih garaža u centru grada. O tome i drugim prijedlozima odluku će donijeti posebna radna skupina koju čine članovi skupštinskog Odbora za prostorno uređenje i predstavnici stranaka koje nisu u tom odboru.

Željko Horvat iz Gradskog ureda za prostorno planiranje ocijenio je kako bi javna rasprava bila najoportuniji način za utvrđivanje javnog interesa koji je pokazao prijepor u "slučaju Cvjetni trg".

Govoreći o donjogradskim blokovima, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek kazao je kako bi se izbjeglo 90 posto problema kada bi se kod prostornog planiranja bazirali na naslijeđu. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 14:34:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh