« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PREPORUKE BANDIĆU

Gradski zastupnici za revidiranje projekta "Cvjetni prolaz"

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je danas zaključke s kratkoročnim i dugoročnim mjerama za unapređenje sustava prostornog planiranja u Zagrebu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Gradska skupština

,

urbanistički plan

,

Cvjetni prolaz

Gradonačelniku Milanu Bandiću, koji danas nije bio nazočan tematskoj sjednici, gradski zastupnici su preporučili da započne nove pregovore s investitorom projekta "Cvjetni prolaz" kako bi se revidirao projekt, radi odustajanja od povećanja broja podzemnih etaža garaže i da bi se izbjegla izgradnja rampe u Varšavskoj ulici.

Također su gradonačelniku preporučili da se ne započne s izgradnjom rampe u Varšavskoj prije okončanja upravnog spora, radi izbjegavanja moguće štete.

U tijeku izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana zastupnici Gradske skupštine predlažu i da se ukine obveza izradbe detaljnim planova uređenja, da se uspostave zone zabrane gradnje javnih garaža u središnjem dijelu Donjeg grada i na Gornjem gradu te nivelacija javno-prometnih površina radi ulaska u podzemne garaže.

Predlažu i promjenu maksimalnog koeficijenta izgrađenosti, nadzemno na 3,0 u Donjem gradu te revidiranje sada važeće konzervatorske osnove. Založili su se i za ukidanje mogućnosti izgradnje složenih rezidencijalnih građevina u zaštitnom zelenilu.

Radi unapređenja stanja u prostoru zagrebačka Gradska skupština predlaže izradbu cjelovite studije područja Donjeg grada, koja će biti podloga za izradbu prostorno planskih dokumenata. Razmotrit će se i mogućnost osnivanja radnih tijela za realizaciju tematskih projekata kao što je obnova Donjeg i Gornjeg grada i Kaptola.

Osnovat će se Gradski fond čija će se sredstva isključivo namjenski koristiti za urbanu komasaciju a Gradska skupština osnovat će i multidisciplinarni stručni savjet za prostorno uređenje.

"To je dobar iskorak ka boljem i sustavnijem uređenju prostora u Zagrebu", zaključio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem.

Zastupnici Gradske skupštine zamjerili su gradonačelniku Bandiću što danas nije bio nazočan tematskoj sjednici. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 20:18:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh