« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KOSOR:

SDP-ovo odbijanje usvajanja ustavnih promjena znači odgodu ulaska u EU

"Prihvatili smo prijedlog saborskog odbora i sutra bi trebala krenuti procedura za promjene Ustava RH", kazala je Kosor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

SDP

,

Jadranka Kosor

,

ustavne promjene

,

Mika Male

Hrvatska je vlada s današnje zatvorene sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog da se u pristupi promjeni Ustava RH u užem okviru, prema prijedlogu koji je utvrdio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a premijerka Jadranka Kosor ocijenila je da SDP-ova najava kako neće podržati takve promjene znači opstruiranje hrvatskog ulaska u EU.

"Prihvatili smo prijedlog saborskog odbora i sutra bi trebala krenuti procedura za promjene Ustava RH", kazala je Kosor novinarima u vladi nakon sjednice.

Saborski odbor za ustav predložio je prije sedam dana da se ustav promijeni isključivo u dijelovima koji se odnose na završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u preambulu ustava svih nacionalnih manjina. Prijedlog je dobar i omogućuje onaj prvi cilj zbog kojeg se vlada i odlučila predložiti promjene ustava, a to je promijeniti ustav samo u onom dijelu koji je važan za dovršetak pregovora kako bi Hrvatska ove godine tehnički završila pregovore o ulasku u EU, dodala je Kosor.

Upitana što će se dogoditi ako oporba ne bude glasovala za takve ustavne promjene, a to je već najavio SDP koji inzistira da se u promjenama regulira i pravo glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, Kosor je kazala da to pravo nije uvjet za završetak pregovora o ulasku u EU. "Svi naši pokušaji za usuglašavanje tog dijela, koji nije uvjet za završetak pregovora, nisu urodili plodom. Ako želite dogovor, onda svaka strana mora nešto ponuditi i od nečega odustati. A ultimativne zahtjeve nismo mogli prihvatiti", kazala je Kosor.

Dodala je da ne može vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU.

"Ne mogu vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU, protiv završetka pregovora i protiv uvođenja u ustav nezastarijevanja pretvorbenog kriminala. To bi bile vrlo čudne poruke", kazala je i podsjetila da je o tim promjenama postignut dogovor svih stranaka te da vlada predlaže da se "napravi ono o čemu se dogovorilo".

Dodala je da to ne znači da su "zalupili vrata". "I u ovoj fazi ustavnih promjena možemo nastaviti razgovore o toj točki koja je za oporbu važna, čini se i presudna, ali vlada ne može na sebe preuzeti teret i rizik zaustavljanja pregovora", naglasila je i ponovila da promjene na kojima inzistira SDP nisu važne za završetak pregovora.

"Radi se o političkoj borbi i bilo bi jako čudno kako čitati te (oporbene) poruke. One bi se mogle čitati jedino na način da je oporba, odnosno SDP, protiv završetka pregovora u 2010., protiv potpisivanja pristupnog ugovora početkom 2011., protiv financijskog paketa od 3,5 milijarde eura koji nam se pruža u prve dvije godine članstva i ono što je najvažnije - protiv nezastarijevanja pretvorbenog kriminala", kazala je.

"Ne mogu vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU, protiv završetka pregovora i protiv uvođenja u ustav nezastarijevanja pretvorbenog kriminala. To bi bile vrlo čudne poruke", rekla je Kosor.

Upitana znači li to da SDP, ako ne podrži predložene promjene, opstruira ulazak Hrvatske u EU, Kosor je potvrdno odgovorila. "Tako je. Nema drugog objašnjenja. Jer ustav moramo promijeniti", odgovorila je Kosor na pitanje novinara.

Ponovila je kako "vrata nisu zalupili" i podsjetila da je i SDP kad je bio na vlasti, dva puta u kratkome roku promijenio ustav te da su, ako se pronađe rješenje o glasovanju dijaspore, ponovno moguće ustavne promjene. Dodala je da o promjeni ustava ovisi i glasovanje o nekoliko zakona koji se "naslanjaju" na te promjene.

"Ti su zakoni već gotovi i samo čekaju trenutak kad se donesu ustavne promjene kako bismo mogli reći da smo u zakonodavnom dijelu napravili cjelokupan posao", rekla je Kosor i upozorila da je već kraj travnja i da se bliže rokovi za donošenje promjena. "Već smo na kraju travnja i ako ne krenemo sada u stvarnu proceduru za promjenom ustava, onda će nam svi rokovi propasti. Razloga za to nema", rekla je premijerka Kosor. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 22:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh