« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SABORSKA RASPRAVA

SDP-ovci napali Milinovića zbog antibebi zakona

Ministar je odbacio prigovore da je riječ o najrigoroznijem zakonu u Europi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

zakon o oplodnji

,

antibebi zakon

SDP-ova zastupnica Romana Jerković danas je u Saboru prozvala ministra zdravstva Darka Milinovića da je inzistiranjem na, kako ga je nazvala, najrigoroznijem europskom zakonu o medicinskoj oplodnji naštetio parovima koji se liječe od neplodnosti.

Jerković je, u aktualnom prijepodnevu, iznijela podatke udruge Roda i ravnatelja bolnice Sveti Duh po kojima je, od donošenja zakona, postotak postignutih trudnoća s 36 pao na 24 posto.

Milinovića je upitala zašto je, unatoč tim podacima, toliko ustrajan i uporan da zadrži zakon, iako, naglasila je, metoda zamrzavanja samo neoplođenih jajnih stanica u svijetu nije prepoznata kao "zlatni standard", a hrvatsko zdravstvo nije uhodano s tom metodom.

Ministar joj je odgovorio da se služi dezinformacijama. Napomenuo je da je ravnatelj Svetog Duha naveo da uzrok pada broja trudnoća na temelju medicinske oplodnje nije zakon, već činjenica da su tijekom ljeta bili kolektivni godišnji odmori, da se u listopadu renovirao odjel, a u studenome su liječnici bili na edukaciji.

Odbacio je prigovore da je riječ o najrigoroznijem zakonu u Europi, istaknuvši da je od njegova donošenja za 17 posto porastao broj postupaka, a za 23 posto veći je broj postignutih trudnoća. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 11:41:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh