« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DANIEL SRB:

SDP je započeo, a HDZ dovršio prepuštanje Ine MOL-u

Srb predlaže da vlada izvrši pritisak na MOL kako bi se definirala nova politika i uspostavila kontrola nad energetskim sustavom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

HDZ

,

HSP

,

SDP

,

INA

,

MOL

,

Daniel Srb

Zastupnik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb pozvao je danas vladu da otvori nove pregovore s MOL-om i iskoristi sve što može kako bi ponovno uspostavila kontrolu države nad energetskim sustavom.

"Predlažem da vlada izvrši pritisak na MOL kako bi se definirala nova politika i uspostavila kontrola nad energetskim sustavom", rekao je Srb na konferenciji za novinare u Saboru.

Uvjeren je da bi vlada trebala redefinirati poziciju države i MOL-a kad je riječ o Ini, i to koristeći se ovlastima u definiranju cijena i uvjeta poslovanja Ine te "kroz vlasničku strukturu".

Jučerašnju saborsku raspravu o osnutku istražnog povjerenstva za Inu Srb je protumačio kao dokaz da se energetska politika u Hrvatskoj svodi na međusobne optužbe HDZ-a i SDP-a, "dviju političkih opcija koje su dovele do gubitka kontrole nad tvrtkom od nemjerljivoga strateškog značaja".

Istaknuo je da je SDP-ova vlada 2003. Inu prepustila MOL-u, a zatim je HDZ-ova vlada propustila ozbiljno definirati pozicije države i MOL-a u daljnjem razvoju te kompanije.

Srb vjeruje da Hrvatska sama sebi ne određuje strateška kretanja u energetici, a u prilog tome naveo je da "Ina uvozi ruski plin i blokira izgradnju LNG terminala kao alternativni pravac nabave plina".

Vlada nije u stanju izdržati pritisak nijedne ozbiljne inicijative u energetici, poput izgradnje elektrana, zbog čega će, istaknuo je, "HEP završiti jednako kao i Ina - biti raskomadan i prodan u dijelovima".

Vladi zamjera i to što je dopustila da Hrvatska ostane izvan plinovoda Nabuca i Južnog toka. "Strateški smo izgubili nemjerljivo puno jer svi ključni energetski pravci idu kroz Mađarsku", rekao je Srb, pozivajući diplomaciju da učini sve kako bi Hrvatska kapitalizirala svoj geografski položaj. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 13:38:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh