« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
STRPLJENJA SVE MANJE

SDP: Izbori trebaju biti u rujnu

Hrvatska je s Jadrankom Kosor na čelu HDZ-ove Vlade nepovratno izgubila dvije godine u "lutanju nepostojećim programom ekonomskog oporavka", smatraju SDP-ovci

Željko Jovanović
Željko Jovanović (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

SDP

,

izbori 2011.

,

HDZ

,

Željko Jovanović

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović danas je na konferenciji za novinare u Rijeci rekao kako ta stranka traži da - nakon uspješnog zaključenja pregovora s EU - izbori budu potkraj rujna ove godine kako bi se omogućilo da nova vlada kvalitetno pripremi proračun i drugo za reforme u 2012. godini, prenosi Hina.

Po njegovim riječima, Hrvatska je s Jadrankom Kosor na čelu HDZ-ove Vlade nepovratno izgubila dvije godine u "lutanju nepostojećim programom ekonomskog oporavka" te da su jedina vrata koja trebaju biti širom otvorena ona na Banskim dvorima, kako bi premijerka što prije otišla.

Jovanović je izjavio da predsjednica Vlade "bezglavim jurenjem po Hrvatskoj, tražeći ključ ostanka u premijerskoj fotelji, pokazuje da je samo loša kopija svog prethodnika Ive Sanadera" te da je "HDZ stranka u kojoj se ne smije misliti svojom glavom i govoriti drugačije od Sanaderove nasljednice jer se onda nakon tajnog snimanja raspuštaju cijele županijske organizacije".

U SDP-u smatramo da Hrvatska ne smije izgubiti ni tjedna i tražimo da, nakon uspješnog zaključenja pregovora, izbori budu potkraj rujna ove godine, rekao je Jovanović dodavši da bi to omogućilo da nova vlada kvalitetno pripremi proračun i drugo za reforme u 2012.

Ocijenio je da će oporavak Hrvatske biti spor i dugotrajan, ali da je s HDZ-om na vlasti oporavak nemoguć. Vlada koja ne može građanima osigurati pravo na pošten rad od kojeg će imati plaću za kvalitetan život i pristojnu mirovinu ne zaslužuje da upravlja državom, rekao je.

Jovanović je naveo da je "najnovija priča o padu nezaposlenosti običan spin" te da je pokazatelj duboke krize i to što 130.000 više ne uplaćuje doprinose, odnosno da je nestalo toliko radnih mjesta. Jovanović je naglasio da su temelj politike SDP-a rad, red, poštenje, pravednost i solidarnost te smatra da se po tome razlikuju od HDZ-a.

Jovanović je još rekao kako hrvatski građani zaslužuju da Ivo Sanader bude odmah izručen jer bi u suđenju koje će biti pravedno i objektivno, budući da Hrvatska može voditi takav postupak, bilo do kraja razjašnjeno kako je funkcionirala "korupcijska hobotnica koju je vodio Sanader".

"I bez ikakve dileme, ponovno naglašavam, da je to bila kriminalna, zločinačka organizacija koja je organizirala pravi zločinački poduhvat s ciljem pljačkanja državnog proračuna i državnih tvrtaka", rekao je Jovanović dodavši da, ako bi Sanader bio pravomoćno osuđen, štetu koju je on kao predsjednik HDZ-a nanio Hrvatskoj mora platiti HDZ kao pravna osoba.

U nastavku je saborski zastupnik SDP-a Luka Denona usporedio rad njemačke kancelarke Angele Merkel i premijerke Kosor, kazavši da je Merkel na vrijeme vidjela što se događa i shvatila da krizu treba rješavati te je to i učinila. Kosor, ustvrdio je Jovanović, "nije čula što joj građani, sindikati i gospodarstvenici poručuju, ne zna se suočiti s krizom, niti je učinila išta da se stanje poboljša".

10.05.2011. 13:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    10.05.2011. 15:23
    Pioniri maleni sa svojim kukuriku pajdama te upravo paranoičnom željom za vlašću će nas zasigurno izvući iz ove krize.Pa to ni pas s maslom ne bi pojeo.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh