« Hi-tech
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
NOVOSTI

Scan4Chem - aplikacija za zdravije proizvode

Scan4Chem bi trebao olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutno, nasuprot dosadašnjeg sustava u kojem se odgovor na pismeni upit čeka i do 45 dana

Scan4Chem na hrvatskom
Scan4Chem na hrvatskom (Zelena akcija)
Više o

aplikacija

,

Scan4Chem

Zelena akcija predstavila je u petak aplikaciju 'Scan4Chem' koja bi trebala omogućiti trenutno informiranje o štetnim kemikalijama u proizvodima čime žele potaknuti građane da provjeravaju ispravnost proizvoda i tako utječu na postepenu zamjenu štetnih kemikalija u proizvodima sigurnijom alternativom.

Hrvatsku verziju mobilne aplikacije Scan4Chem predstavio je Eugen Vuković iz ZA kazavši kako aplikacija omogućuje da odredbe o pravu na pristup informacijama iz europske Uredbe o kemikalijama -REACH u većoj mjeri zažive u praksi. Scan4Chem bi trebao olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutno, nasuprot dosadašnjeg sustava u kojem se odgovor na pismeni upit čeka i do 45 dana.

"Aplikacijom se zahtjev za informacijom upućuje dobavljačima skeniranjem bar koda proizvoda, pomoću mobilnog uređaja. Time se automatski sastavlja ispravno uobličen zahtjev za informacijom i upućuje na e-mail adresu dobavljača, koji imaju zakonsku obvezu odgovoriti na ovakav upit", pojasnio je Vuković. Dodao je kako se upiti upisuju u bazu podataka u koju proizvođači unose podatke o raznim proizvodima. Baza podataka se širi s brojem upita. Podaci bi tako, za velik broj proizvoda, trebali potrošačima postati dostupni trenutačno, bez čekanja. Tu se radi ponajviše o neprehrambenim i nekozmetičkim proizvodima te o onima koji nemaju jasnu deklaraciju.

"Očekujemo kako će povećani broj zahtjeva za informacijama putem aplikacije potaknuti dobavljače da se odluče na korištenje aplikacije", rekao je Vuković. Nada se i da će proizvođači štetne kemikalije postupno mijenjati zdravijom alternativom.

08.12.2019. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh