« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DOBRA GLAZBA

Saxophone Summit otvorio 6. VIP Zagreb Jazz Festival

Virtuozni saksofonisti svjetskog glasa osvojili su publiku u prepunom Zekaemu

Saxophone Summit otvorio VIP Zagreb Jazz Festival
Saxophone Summit otvorio VIP Zagreb Jazz Festival (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

ZeKaeM

,

Vip Zagreb Jazz Festival

,

Joe Lovano

,

Dave Liebman

,

Ravi Coltrane

,

Saxophone Summit

Koncert jazz skupine Saxophone Summit otvorio je sinoć u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) Šesti Vip Zagreb Jazz Festival, na kojemu će do 14. studenoga nastupiti i drugi svjetski poznati izvođači Pat Martino, Jason Morano, David Murray te skupina pjesnika i glazbenika Last Poets.

Jednoipolsatni koncert Saxophone Summita, koji predvode trojica vrhunskih saksofonista Joe Lovano, Dave Liebman i Ravi Coltrane, oduševio je sinoć zagrebačku publiku u prepunom ZKM-u. Poseban pljesak dobio je Joe Lovano, dobitnika Grammyja i izvođač kojega je časopis Down Beat ove godine proglasio najboljim jazz umjetnikom. Lovano je večeras po drugi put nastupio u Zagrebu, u kojemu je gostovao i 2006.

Danas navečer u sklopu Festivala nastupit će Pat Martino, jedan od najvirtuoznijih gitarista u svijetu jazza, poznat po osebujnom masivnom zvuku i živopisnim nastupima. Martino je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, a 2004. proglašen je najboljim jazz gitaristom po izboru čitatelja časopisa Down Beat.

Zagrebačka će publika 12. studenoga imati priliku uživo čuti i ovogodišnjeg dobitnika cijenjene nagrade "MacArthur Genius Award" Jasona Morana. Ovaj mladi pijanist i skladatelj, poznat kao glazbenik suvremenog jazz pristupa, dobitnik je nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu.

Program ovogodišnjeg Festivala donosi i nastup jednog od najproduktivnijih jazzista današnjice i dobitnika Grammyja Davida Murraya. Tenor i sopran saksofonist, bas klarinetist, flautist, skladatelj i aranžer Murray poznat je kao svestrani glazbenik koji snima albume u raznim podžanrovima jazza. Nastupit će 13. studenoga zajedno s Vip Festival Orchestrom, u čijem su sastavu izvođači iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Festival će 14. studenoga zatvoriti skupina pjesnika i glazbenika The Last Poets, poznatih po širokom glazbenom pristupu koji povezuje poeziju s funkom, soulom i jazzom.

11.11.2010. 07:16:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh