« Život
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
SAVJETI

Savjeti za uštede koje znače puno!

Bez odricanja i pretjerane angažiranosti možemo doprinijeti pravom malom ekološkom čudu koje će se odraziti i na vaš novčanik, i to u nemalom iznosu

Pazite na okoliš i novčanik
Pazite na okoliš i novčanik (FreeDigitalPhotos)
Više o

recikliranje

,

grijanje

,

uštede

Ekološke probleme uzrokuje industrija, no iako ih mi ne možemo riješiti, očuvanju prirode i energije itekako možemo doprinijeti. Bez odricanja i pretjerane angažiranosti možemo doprinijeti pravom malom ekološkom čudu.

I vodokotlići štede - gotovo jedna trećina ukupno potrošene vode u domaćinstvu odlazi na ispiranje zahodske školjke. Ako se u vodokotlić ugradi pregrada za vodu, ona ce teći samo onliko dugo koliko dugo držite gumb. Tako se može 'spasiti' i do 8,000 litara vode po kućanstvu godišnje!

Isključite električne aparate - isključivanje televizora na daljinskom upravljaču je zgodnije u trenutku dok ležite na krevetu, ali nezgodnije za potrošnju struje. DVD uređaji, računala i televizori troše oko 80 posto struje dok su na poziciji 'stand by'. Jednako tako, isključite punjač za mobitel iz struje nakon što ga napunite. Na taj način također štedite znatnu količinu energije.

Odmrzavajte hranu - planirate li zamrznutu hranu pripremati u mikrovalnoj pećnici, večer prije je stavite u frižider ili na sobnu temperaturu.

Reciklirajte! - novim sustavom otkupa ambalaže, plastika, limenke i staklo dobili su novi zamah u recikliranju. No, jeste li znali da Hrvatska uvozi stari papir zbog toga što čak 90 posto starog papira završi u otpadu? Ne zaboravite na baterije koje teškim metalima, ponajprije kadmijem, onečišćuju podzemne vode. Nemate li reciklažno dvorište u blizini, mnogi foto-studiji ili trgovine elektronskom opremom imaju spremnike za sakupljanje starih baterija

Smanjite grijanje - nije potrebno isključiti grijanje, naravno, već ga smanjiti prije nego li izađete iz kuće i neposredno prije odlaska na počinak. Tako ćete smanjiti potrošnju fosilnih goriva i novca, dok će kosa i koža biti zahvalni zbog smanjenja suhog zraka u prostoriji.

Svakom loncu poklopac - poklopite li posudu u kojoj kuhate koristiti ćete samo onu energiju koja je zaista potrebna. Ako koristite pećnicu, istovremeno stavite dva jela. Prilagodite veličinu grijaće ploče veličini posude kako ne biste plaćali grijanje zraka.

Štedljive žarulje - iako su štedne zarulje znatno skuplje od običnih, njihov vijek trajanja je 10 puta duži od onih običnih koje samo 5 posto električne energije koriste za rasvjetu, dok ostalo odlazi u toplinu. Osim toga štedljivo rasvjetno tijelo koristi pet puta manje struje od uobičajenog, tako da je, osim što čuva okoliš, dugoročno puno isplatljivija.

Tuš umjesto kupke - tuširanjem se troši upola manje vode nego prilikom kupanja. Ukoliko se ipak odlučite kadu napuniti vodom, bilo bi pametno podijeliti je s još nekim. Ako pri tome umjesto svjetiljke upalite svijeće planeta će vam biti dvostruko zahvalna.

Udaljite namještaj od radijatora - tako ćete omogućiti nesmetan dotok toplog zraka. Sušenje odjeće na ugrijanom radijatoru može se činiti kao dobra ideja, ali na taj se način blokira isijavanje topline potrebne za prostoriju.

Zakuhavajte samo potrebnu količinu vode - pripremate li čaj ili kavu u kuhalo za vodu uspite samo onoliko vode koliko je potrebno. Godišnje ćete uštedjeti na tisuće litara vode.

10.05.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh