« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
SAVJETI

Savjeti za borbu s alergijama

Najčešći su klinički oblici alergija alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjunktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam

Spasite se alergija
Spasite se alergija (Arhiva)
Više o

alergije

,

savjeti

,

alergeni

Alergije može imati svatko bez obzira na dob, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo na svojim stranicama, iako su češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji. 

Najčešći su klinički oblici alergija alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjunktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam.

Uobičajeni alergeni, najčešće pelud, grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi kukaca i lijekovi mogu biti različite tvari iz okoliša ili sastojci iz hrane. Ako postoji cjelogodišnja izloženost alergenu, alergije se mogu javiti tijekom cijele godine, a sezonska izloženost peludi rezultira sezonskom pojavom alergija pa je važno pratiti peludni kalendar. Najbolji način da spriječite alergije jest da otkrijete i izbjegavate alergene. 

Izbjegavajte držanje kućnih ljubimaca s krznom ili perjem - ne dopuštajte im boravak u spavaćim sobama i prostorijama u kojima pripremate i poslužujete jelo, a prostirku na kojoj borave češće čistite i perite.

Izbjegavajte pušenje - u dimu cigarete ima više od 4000 kemikalija od kojih su mnoge alergogene jer povećavaju rizik razvoja alergijske astme, pogotovo kod djece.

Pelud - pratite biometeorološku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati kad u zraku ima najviše peludi. Izbjegavajte u to doba godine sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom.  Ako možete, promijenite boravište u sezoni peluda. Provjetravajte stambene prostore nakon kiše. 

Prašina i plijesan - čistite prašinu jednom tjedno (nosite masku i rukavice dok čistite). Jastuke i posteljinu držite pod prekrivačem otpornim na prašinu, zamijenite tapecirani namještaj plastičnim ili kožnim. Održavajte 30-postotnu do 50-postotnu vlažnost zraka i ventilirajte kuhinju, kupaonicu i podrum redovito mijenjajući filtre u sustavima grijanja ili hlađenja.

Usisavajte podove najmanje dvaput tjedno - za pranje odaberite krpe koje bolje zahvaćaju čestice prašine i prljavštine. Na potplatama cipela u prostoriju unosimo većinu (70 posto) nečistoće u dom pa je dobro izuti ih pred vratima.

01.05.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh