« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ENCLEADUS

Saturnov ledeni mjesec pokazuje znakove "života"

Na jednom od 20 Saturnovih satelita počela se mijenjati temperatura a uz to počele su pucati i ledene ploče

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

Sunčev sustav

,

Saturn

,

Encleadus

,

ledene ploče

Oko pet godina znanstvenike i istraživače zbunjivala je energija koja je izvirala iz Saturnovog malenog ledenog mjeseca Encleadusa.

Iako su mjeseci, odnosno sateliti maleni i „uspavani", Encleadus je jednostavno prštao energijom i aktivnošću, no, uzroci za to su ostali pod velom misterije.

„Manje-više svi su mislili da je ogoljen, da se radi o samo još jednoj hladnoj i malenoj stijeni, ali ova kugla promjera 500-ak kilometara je jedno od najaktivnijih tijela u Sunčevom sustavu", rekao je Craig O'Neill sa Sveučilišta Macquarie.

Koristeći se računalnom simulacijom, dr. O'Neill je s američkim kolegom Francisom Nimmom uspio dokazati da Encleadus izbacuje „neobičnu energiju". Prema  O'Neillovim razmišljanjima, na Encleadusu bi mogli postojati uvjeti pogodni za život. Rezultati studije bit će objavljeni na internetu u časopisu Nature Geoscience.

Ti isti rezultati potvrđuju da su se milijarde godina prikupljanja energije napokon pokazale u vidu aktivnosti na Encleadusu. O čemu se točno radi? Pa na Encleadusu, jednom od dvadeset satelita koji kruže oko Saturna, pojavila se fluktuacija u temperaturi, a probudili su se i ledeni vulkani. Počele su pucati i ledene ploče. Dr. O'Neill kaže kako očekuje da ta aktivnost potraje i do 10 milijuna godina: „Ova aktivnost mogla bi prouzročiti topljenje unutrašnjosti te omogućiti nastanak gustih vodenih ocena u kojima bi mogli obitavati mikroorganizmi".

13.01.2010. 21:09:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh