« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
60/60

Sat vremena slušanja MP3 playera oštećuje sluh

Zapamtite sljedeće pravilo - slušajte glazbu s MP3 playera ne dulje od 60 minuta i najviše do 60 posto maksimalne glasnoće tog aparata

mp3 player
mp3 player (Shutterstock)
Više o

glazba

,

mp3 player

,

sluh

Ako utrošite samo sat vremena slušajući MP3 player znatno ste se izložili riziku od oštećenja sluha, sugeriraju rezultati jednog  belgijskog istraživanja. Istraživači sa Sveučilišta Ghent proučavali su 60 mladih osoba izloženih slušanju pop i rock glazbe uz pomoć MP3 playera s glasnoćom namještenom na nekiloko različitih razina: sudionici su glazbu slušali 60 minuta.

>> Znanstvenici na korak od rješavanja problema gluhoće

Prije nego je testiranje počelo, sudionicima je provjeren sluh, a ista procedura je obavljena i nakon slušanja glazbe. Istraživači su otkrili da sa svakim, pa čak i najmanjim povećanjem glasnoće dolazi do "značajnih pomaka praga sluha" kod sudionika iz skupine koji su slušali glazbu u odnosnu na kontrolnu skupinu, odnosno da su slabije čuli. Iako je stanje privremeno. Međutim, istraživači upozoravaju da prečesto i ujedno preglasno slušanje glazbe neće imati privremeno negativan učinak.

>> Kakvu glazbu slušati za vrijeme trčanja

Zato savjetuju sljedeće: Kako biste zaštitili sluh, zapamtite pravilo 60/60 - slušajte svoj MP3 player ne dulje od 60 minuta i do najviše 60 posto maksimalne glasnoće aparata.

18.07.2010. 10:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh