« Fun
objavljeno prije 6 mjeseci i 29 dana
WOW!

Sat koji će kucati 10 000 godina

Sat će zapjevati jednom dnevno proizvodeći jedinstveni zvuk, koji se neće ponavljati nijednom u 10 000 godina.

Čudo tehnike!
Čudo tehnike! (Pixabay)
Više o

sat

,

vječni sat

Biste li platili 42 milijuna dolara za sat koji otkuca jedanput godišnje? I ne samo to. Sat će biti zakopan 150 metara pod zemljim na teksaško-meksiškoj granici i navijat će se ručno.
Zainteresirani? Jeff Bezos, osnivač Amazona, svakako jest.

Bezos je 20.veljače ove godine objavio snimku novog projekta koji financira, zvanog "10 000 godina stari sat". Sat je dizajniran da precizno prati vrijeme 10 000 godina, a funkcionirat će kombinacijom solarne energije i navijanja „posjetioca" koji će se tu i tamo pojavljivati u narednih 10 milenija.

Smatra se da je Bezos uložio 42 milijuna dolara u izgradnju sata koji je izmislio Danny Hillis, koji je svoju ideju po prvi puta objasnio u časopisu Wired još 1995. Rekao je tada kako bi želio izgraditi sat koji će otkucati jednom godišnje, a kukavica će zapjevati svakih tisuću.

Još 1996. Hillis je osnovao neprofitabilnu organizaciju The Long Now Foundation posvećenu skupljanju sredstava za izgradnju sata, a 31.12.1999. završio je 2.4 metara visok prototip u čast novog tisućljeća.

Izgradnja sata koji će kucati 10 000 godina započela je 2011.,a kad se dovrši, bit će visok 60 metara. Sagradit će se na planini u Teksasu, nekoliko sati vožnje od najbliže zračne luke, na posjedu koji pripada Bezosu.

Graditelji su već iskopali 150 metara duboku rupu u planini u koju će smjestiti mehanizam. U vapnenačku stijenu uz pomoć posebnog robota urezane su stepenice koje omogućavaju pristup.
Zbog toga što će najvjerojatnije proći puno vremena između dva navijanja, sat će pokretati solarna energija koja će se pločama prikupljati na površini. Sunčeva svjetlost održavat će sat u skladu sa solarnim podnevom s obzirom da će se Zemljina os pomicati tijekom stoljeća.

Sat će zapjevati jednom dnevno proizvodeći jedinstveni zvuk, koji se neće ponavljati nijednom u 10 000 godina.
Njihalo od 136 kilograma ljuljat će se u sporim ciklusima od 10 sekundi. Obližnja postaja posjetiocima će pokazivati točan datum i vrijeme te točan položaj planeta i zvijezda.

Piše: Andrea Holi
28.02.2018. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh