« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ARKAS:

Sastanak o prodaji dionica Mercatora krajem tjedna

Početkom idućeg tjedna moglo bi biti poznato kojim će interesentima biti dopušten dubinski pregled poslovanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

prodaja Mercatora

,

Arkas

Krajem ovoga tjedna održat će se sastanak konzorcija banaka koje prodaju svoje udjele u trgovačkom lancu "Mercator", potvrđeno je u utorak iz ljubljanske tvrtke "Arkas".

Sastanak će se održati u četvrtak ili petak, a početkom idućeg tjedna moglo bi biti poznato kojim će interesentima biti dopušten dubinski pregled poslovanja (due dilligence) koji mora odobriti uprava "Mercatora", rečeno je Hini u telefonskom razgovoru.

U Arkasu, koji je za banke organizirao prikupljanje ponuda, nisu željeli komentirati navode današnjeg dnevnog lista "Dnevnik" koji navodi da će u uži izbor banke izabrati tri od prispjelih osam ponuda i da dubinski pregled neće biti dopušten Agrokoru, za kojeg su slovenski mediji navodili da je također dao neobvezujuću ponudu.

U sadašnjoj fazi postupka identitet onih koji su dali ponude nije se otkrivao, navode u Arkasu.

Ljubljanski "Dnevnik" u utorak je naveo da među tri ponude, koje će banke odabrati za tzv. short-listu od koje će se tražiti obvezujuće ponude i kojima će biti omogućen uvid u dubinsko poslovanje Mercatora, nema Agrokora jer se takvi uvidi dopuštaju samo financijskim fondovima, a ne strateškim investitorima koji uz to predstavljaju konkurenciju u istoj djelatnosti.

Svoje je neobvezujuće ponude, po tvrdnjama slovenskih medija, predalo osam interesenata, među kojima prevladavaju financijski fondovi čija je prednost, kako navode, to što bi bili spremni preuzeti i manjinski udio u Mercatoru, a ne preuzeti kompaniju u cijelosti.

Nakon što su, poslije davanja ponuda, od daljnjeg nastavka postupka odustale Nova ljubljanska banka (NLB) i Banka Celje (BC), u igri za prodaju su još dionice šest banaka, koje su suvlasnici:

Nove kreditne banke Maribor (NKBM), Hypo banke, Gorenjske banke, Banke Koper, Abanke i Unicredita. Tih šest banaka zajedno raspolažu s 21,8 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Mercator bi inače po navodima slovenskih medija svoje rezultate poslovanja za prošlu godinu trebao predstaviti krajem tjedna. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 12:50:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh